Kiedy robimy gofry, pachnie w całym domu i aż ślinka cieknie, by zjeść je z bitą śmietaną, owocami, albo dżemem od babci. Przepisów na ciasto gofrowe jest kilka. Oprócz podstawowego, często dodajemy do ciasta składniki, które lekko zmieniają ich smak. I tak można znaleźć przepis na gofry jabłkowe, gofry bananowe, czy gofry budyniowe. Jest nawet przepis na gofry ziemniaczane. Wszystkie jednak po pewnym czasie stają się wilgotne i przestają przyjemnie chrupać. Mało kto lubi gąbczaste, ciągnące się gofry. Czy to powód, by je wyrzucić? W żadnym wypadku. Powstanie z nich pyszny deser na gorąco.

Gofry w budyniowym kremie

Ten przepis spodoba się każdemu łasuchowi. Jest w nim wszystko, co najlepsze. Gofry, krem budyniowy i owocowy akcent. To połączenie, podane na gorąco to genialny pomysł na sycące śniadanie dla całej rodziny. A co najważniejsze przepis jest banalnie prosty i błyskawiczny. Nie ma na co czekać, tylko od razu zróbcie gofry i odłóżcie kilka na jutro. Do przygotowania gofrów w budyniu potrzebujecie:

  • 5-6 upieczonych gofrów
  • 2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru (możecie zrobić także domowy budyń samodzielnie z tego przepisu -> )
  • 3 łyżki musu jabłkowego
  • 1 łyżka musu malinowego
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka cukru pudru

Przepis można zrobić na 2 sposoby, w piekarniku, lub na patelni. W zależności od tego przygotujcie naczynie żaroodporne albo patelnię. W pierwszej kolejności ugotujcie budyń z torebki, albo samodzielnie. Gdy lekko przestygnie wymieszajcie go z musem jabłkowym i malinowym. Na dnie naczynia, lub patelni rozsmarujcie masło. Rozłóżcie równomiernie gofry. Można je ułożyć nawet w 2 warstwach. Teraz wszystko zalejcie budyniem z musem. Naczynie wstawcie do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 10 minut, by góra lekko się przyrumieniła. Jeśli robicie danie na patelni całość postawcie na średnim ogniu i przykryjcie przykrywką. Smażcie kilka minut, by całość się podgrzała i lekko podpiekła od spodu.
Podawajcie posypane cukrem pudrem od razu po upieczeniu, bo ciepłe smakują najlepiej.

Opcje dodatków

Jeśli chcecie, możecie do masy budyniowej dodać jeszcze rodzynki, żurawinę, owoce, albo czekoladę. To od was zależy co lubicie najbardziej.