Niemal każdy przepis na domowe gofry wygląda podobnie. Ciasto zwykle składa się z tych samych produktów, ale niektórzy znudzeni tradycyjną recepturą zastanawiają się, czy do gofrów można dodać budyń? Okazuje się, że można, a nawet trzeba, bo wtedy wychodzą jeszcze smaczniejsze, bardziej aromatyczne i idealnie chrupiące. Zobaczcie, jak zrobić gofry budyniowe, a nie wrócicie już do żadnych innych.

Gofry budyniowe - w czym tkwi ich sekret?

Jak zrobić domowe gofry? Zwykle po prostu mieszamy jajka, mąkę, mleko i olej, a do tego dodajemy proszek do pieczenia i ulubione słodzidło czy aromat. Okazuje się jednak, że do tego podstawowego zestawu warto dorzucić paczkę budyniu, a wtedy danie wychodzi 100x lepsze. Ten niepozorny składnik sprawia, że ciasto staje się lżejsze, delikatniejsze i bardziej puszyste. Tak przygotowane wafle w kratkę są też wyjątkowo złociste i chrupiące, więc wychodzą podobne do kultowych gofrów belgijskich.

Co więcej, możemy wybrać dowolny ulubiony smak budyniowego proszku. W ten sposób, dodając budyń waniliowy, śmietankowy czy nawet czekoladowy, sprawiamy, że gofry nabierają jeszcze więcej aromatu. Zobaczcie przepis a gofry budyniowe krok po kroku i koniecznie spróbujcie, a pokochacie je od pierwszego kęsa.

Przepis na gofry budyniowe

Składniki:

  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 1,5 szklanki mleka
  • 2 średnie jajka
  • 100 g masła
  • 1 paczka budyniu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1-2 łyżki cukru pudru
  • mała szczypta soli

Przygotowanie:

W rondelku rozpuszczamy masło i lekko je studzimy. W tym czasie do miski wbijamy jajka i łączymy je z mlekiem, proszkiem do pieczenia, cukrem pudrem oraz solą. Następnie stopniowo wsypujemy mąkę, ciągle mieszając, aż ciasto stanie się gęste i jednolite. Teraz wlewamy przestudzone płynne masło i wszystko jeszcze raz łączymy. Tak przygotowane ciasto na gofry wlewamy porcjami do porządnie rozgrzanej gofrownicy i pieczemy przez około 3 minuty. Gotowe domowe gofry budyniowe najlepiej wykładać na kratkę, aby nie zmiękły przed podaniem.