W sklepach i na straganach kusi nas cała paleta kolorów świeżych owoców i warzyw. Wszystkie wyglądają tak pięknie, że wybór często bywa trudny. Możecie jednak zawęzić krąg poszukiwań, wybierając te o określonej barwie. Okazuje się bowiem, że produkty spożywcze w jednym konkretnym odcieniu są prawdziwym eliksirem młodości.
Co jeść, aby wolniej się starzeć?
Okazuje się, że kluczem do młodości są fioletowe warzywa i owoce. Za ich piękny, intensywny kolor odpowiada duża dawka antocyjanów, czyli naturalnych barwników. Ich nazwa pochodzi od greckich słów: anthos – kwiat i kyanos – niebieski, ale mają do zaoferowania znacznie więcej niż tylko piękną barwę. Oprócz intensywnie fioletowej skórki, antocyjany dodają roślinom również wielu dobroczynnych właściwości zdrowotnych. Należą do polifenoli i znajdują się zarówno w owocach, jak i łodygach, liściach, kwiatach i pędach roślin. To właśnie antocyjany mają najwięcej wolnych rodników, przez co słyną z bardzo silnych właściwości antyoksydacyjnych, a co za tym idzie spowalniają procesy starzenia.
Fioletowe warzywa i owoce - właściwości
Świeże produkty w odcieniach od niebieskiego, po fiolet, aż po czerń mają zbawienny wpływ na zdrowie. Spożywane regularnie:
- poprawiają krążenie,
- uszczelniają naczynia krwionośne,
- wspomagają pracę wątroby,
- obniżają ciśnienie krwi,
- poprawiają wzrok i chronią przed rozwojem jaskry,
- korzystnie wpływają na układ nerwowy,
- chronią przed nowotworami i miażdżycą.
Te owoce i warzywa hamują starzenie
W słodkiej części tej ciemno zabarwionej grupy są takie pyszności jak ciemne winogrona, czarna porzeczka, borówki, aronia, wiśnie, śliwki, jeżyny czy jagody. Wśród wytrawnych produktów o fioletowej barwie prym wiedzie bakłażan, jednak do tej rodziny zalicza się także inne ciemne warzywa, takie jak burak, rzodkiewka oraz czerwona kapusta i cebula. Jest również wiele warzyw, które pozornie nie kojarzą nam się z tym kolorem, ale występują w fioletowych odmianach. Na straganach znajdziemy między innymi fioletowe ziemniaki, kalafior, marchewkę, kalarepę czy jarmuż.