Zdrowe lody powinny jeść nie tylko dzieci, lecz także dorośli. Te gotowe są przepyszne, w niemal niezliczonych smakach i kombinacjach. Sprawdzaliście kiedyś ich skład? Ich główne grzechy to ogromna ilość cukru i utwardzone tłuszcze. Na szczęście przepisów na zdrowe lody jest coraz więcej i naprawdę jest z czego wybierać.

Składniki na zdrowe lody

  • pół szklanki migdałów, najlepiej blanszowanych
  • pół szklanki nerkowców
  • 8 sztuk daktyli
  • pół szklanki płatków owsianych
  • 250 ml mleka
  • 100 g czekolady mlecznej, najlepiej bezcukrowej, możecie zamienić na gorzką

Jak zrobić zdrowe lody z migdałami?

  1. Podgrzejcie mleko, powinno być ciepłe, ale nie gorące.
  2. Do ciepłego mleka dodajcie migdały, nerkowce, płatki owsiane i daktyle bez pestek (są słodkie, dlatego nie trzeba dodawać do nich cukru ani żadnego innego zamiennika), które dodatkowo możecie rozerwać na mniejsze kawałki. Upewnijcie się, czy wszystkie składniki są dobrze zanurzone w płynie. Odstawcie je na 30 minut.
  3. W tym czasie zetrzyjcie tabliczkę czekolady na drobnych oczkach. Nie przejmujcie się, jeśli wpadną wam większe kawałki. Dzieci będą zachwycone tak niespodzianką.
  4. Jak składniki odpowiednio zmiękną, przełóżcie je do kielicha blendera (może być też typu żyrafa). Zblendujcie je na gładką masę.
  5. Do masy wsypcie większość rozdrobnionej czekolady. Dokładnie wymieszajcie i posypcie odłożonymi wiórkami.
  6. Keksówkę wyłóżcie folią spożywczą. Przelejcie do niej masę orzechowo-daktylową. Lody przykryjcie folią, tak, żeby dotykała powierzchni lodów.
  7. Lody przełóżcie do zamrażalnika na 8 godzin. Potem będą gotowe do spożycia.   

W czym zrobić zdrowe lody domowe?

Zamiast dużej formy, możecie masę przelać do mniejszych pojemniczków lub specjalnych foremek na lody. Zróbcie dzieciom niespodziankę i podajcie je na patyku. Inną opcją są też lody w rożku, wypełnijcie gotowe wafelki (da się kupić zdrowe) i zamroźcie je. Z tych samych składników możecie też zrobić lodową kanapkę. Lekko stężałą masę ułóżcie na jednym wafelku, i przykryjcie ją drugim. Bo nie tylko składniki są ważne, ale też forma podania.

Szybkie i zdrowe lody domowe

Nie wszystkie składniki z naszego przepisu muszą wam odpowiadać, dlatego poniżej znajdziecie jeszcze kilka innych propozycji. Co ważne, wszystkie są szybkie, większość zrobicie w 5 minut.

  1. Lody bananowo-truskawkowe – 2 banany, 100 g truskawek, pół szklanki jogurtu naturalnego, wystarczy wszystko zmiksować. Nawet cukru nie trzeba dodawać, za słodycz odpowiadają banany. Truskawki możecie zastąpić malinami, jeżynami, borówkami lub jagodami.
  2. Lody z jogurtu greckiego – to taka prawdziwa klasyka i dobra baza do innych smaków. Jogurt wymieszajcie z naturalnym ekstraktem waniliowym, dołóżcie też miód do smaku. To tak proste połączenie, że aż wręcz genialny. Każdy, kto tego próbował, wie, o co chodzi.
  3. Wegańskie lody migdałowe na mleku kokosowym – potrzebujecie tylko mleka, posiekanych migdałów lub mąki migdałowej i syrop daktylowy, z agawy lub klonowy do smaku.
  4. Lody czekoladowe – kto ich nie lubi? Tutaj zaskakującym składnikiem jest awokado, tak, dobrze przeczytaliście. Kupcie jeszcze kakao (lub gorzką czekoladę), mleko migdałowe lub jogurt naturalny i miód do smaku lub jego dobry zamiennik. Awokado obierzcie ze skórki i usuńcie pestkę. Zmiksujcie je z kakao lub czekoladą połamaną na cząstki (a nawet z wcześniej startą na pył). Wystarczy przełożyć do foremek i gotowe.
  5. I na koniec mamy dla was lody z kategorii superfood. Wiecie już, co mamy na myśli? Zgadza się, chodzi o nasiona chia, wystarczy jedna łyżka. Do nich potrzebujecie pół szklanki jogurtu naturalnego, 100 g jagód, borówek lub malin, a do tego łyżeczkę miodu lub syropu z agawy. Tradycyjnie wszystko miksujemy i schładzamy.

Dodatkowo ekspresowymi propozycjami są kawałki arbuza pokrojone w trójkąty – koniecznie ze skórką, bo w nią wbijecie patyczek. A oprócz nich są jeszcze domowe lody wodne, wystarczy do pojemniczków przelać wybrany sok owocowy lub przecier.