Marzy wam się śniadaniowy omlet, który jest lekki i puszysty jak chmurka? Ten z poniższego przepisu sam rozpływa się w ustach, a dodatkowo rośnie tak wysoki, że dosłownie wychodzi z patelni. Cały sekret tkwi tylko w 1 składniku i odrobinie cierpliwości, ale dla takiego efektu zdecydowanie warto poświęcić każdą minutę. Koniecznie spróbujcie, a dopiero wtedy sami zrozumiecie fenomen tego dania.
Jak zrobić puszysty omlet?
Omlet na słodko czy słono to szybki pomysł na śniadanie. Ten idealny powinien być jednak puszysty, delikatny i pięknie wyrośnięty, a nie zawsze udaje nam się osiągnąć taki efekt. Zwykle sekret tkwi w ubijaniu piany z białek i dodatku proszku do pieczenia, bo właśnie tak powstaje omlet biszkoptowy, ale okazuje się, że puchaty i wysoki jajeczny placek można też zrobić inaczej. Wystarczy wybrać inny przepis niż zwykle i dodać do podstawowych składników odrobinę drożdży. Tak przygotowany omlet drożdżowy rośnie jak szalony, a dodatkowo pachnie i smakuje jak pyszne ciasto.
Sam przepis na omlet z drożdżami nie jest skomplikowany, ale wymaga cierpliwości, bo zarówno zaczyn, jak i gotowe ciasto drożdżowe trzeba odstawić w ciepłe nieprzewiewne miejsce na trochę czasu. Jedyne, o czym musicie tu pamiętać, to wcześniejsze wyciągnięcie jajek, mleka i drożdży z lodówki, bo wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową. Mleko można nawet lekko podgrzać, ale uważajmy, aby nie nagrzać go zbyt mocno, bo gorący płyn zniszczy drożdże i z wyrośniętego omletu nici.
Źródło: Getty/iStock
Prosty przepis na omlet drożdżowy
Składniki:
- 2 duże jajka w temperaturze pokojowej,
- 5 g świeżych drożdży,
- odrobina letniego mleka,
- 3 łyżki mąki pszennej,
- 2 łyżeczki cukru.
Przygotowanie:
Drożdże rozcieramy cukrem, letnim mlekiem i 1 łyżką mąki. Tak przygotowaną mieszankę odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce. Po tym czasie do zaczynu dodajemy jajka oraz resztę mąki i łączymy całość na jednolite ciasto. Gotową masę przykrywamy czystą ściereczką i ponownie odstawiamy w ciepłe miejsce, tym razem na 30 minut.
Gotową masę wylewamy na rozgrzaną, natłuszczoną patelnię i przykrywamy pokrywką. Omlet drożdżowy smażymy na średniej mocy palnika przez około 3 minuty z każdej strony.
Omlet drożdżowy - dodatki
Tak przygotowany omlet drożdżowy smakuje pysznie sam w sobie, ale jeśli lubicie śniadania na bogato, możecie dorzucić do ciasta rodzynki, szczyptę cynamonu lub posiekaną czekoladę. Z kolei na wierzch gotowego omleta doskonale pasuje kleks śmietany lub jogurtu naturalnego oraz ulubione powidła, konfitury lub dżem. Do posmarowania drożdżowego placka świetnie sprawdzi się też domowa nutella ze śliwek lub masło orzechowe.