Nie macie pomysłu na proste, ale efektowne śniadanie? Ten przepis to strzał w dziesiątkę. Wystarczy tylko kilka niedrogich składników i 3 minuty pracy, aby wyczarować niskokaloryczne danie smakujące jak rozkoszny deser. Zobaczcie, jak zrobić śniadaniowy przysmak krok po kroku, a będziecie regularnie odtwarzali ten przepis.

Prosty przepis na śniadanie jak z najlepszej restauracji

Znudziły wam się naleśniki i racuchy? Weźcie dwa jajka i torebkę budyniu, a w mig przygotujecie puszysty i lekki jak chmurka omlet budyniowy. Choć jajeczne placki zwykle kojarzą nam się z dosyć wilgotnymi i zapychającymi, ten jest wyjątkowo delikatny i mięciutki właśnie dzięki zastąpieniu części mąki skrobiowym proszkiem.

Dodatkowym atutem tego przepisu jest łatwość przygotowania, gdyż w przeciwieństwie do wielu innych placków na słodko, ten nie wymaga oddzielania białek od żółtek i ubijania piany. Wystarczy tylko wymieszać wszystkie produkty w jednej misce i wylać na patelnię, a reszta robi się już sama. Zobaczcie, jakie to proste.

Jak zrobić omlet budyniowy?

Aby przygotować omlet z budyniem, wystarczy tylko wymieszać w jednej misce 2 jajka, 1 łyżkę jogurtu naturalnego, 2 łyżki budyniu, 1 czubatą łyżkę mąki i pół łyżeczki proszku do pieczenia. Opcjonalnie możemy dosłodzić tę mieszankę odrobiną miodu, syropy klonowego lub innym dowolnym słodzidłem.

Następnie rozgrzewamy na patelni odrobinę tłuszczu i wylewamy jajeczno-budyniową masę. Zmniejszamy moc palnika na średnią i smażymy omlet pod przykryciem przez kilka minut, po czym ostrożnie przewracamy go na drugą stronę. Najłatwiej będzie zrobić to, zsuwając go na talerz, który potem przykryjemy patelnią i energicznie odwrócimy do góry nogami.

Gdy placek będzie już puszysty i rumiany, zdejmujemy go z patelni i podajemy z ulubionymi dodatkami. Najlepiej sprawdzi się tu jogurt naturalny, dżem i świeże owoce.