Młoda kapusta kusi nas na straganach i w sklepach, ale nie każdy wie, co z niej zrobić. Pysznych pomysłów jest całe mnóstwo, zaczynając od receptury na gołąbki z młodej kapusty, poprzez surówkę, aż do kapuśniaku. Ta ostatnia opcja to zdecydowanie jednak z najprostszych, a jednocześnie najlepszych rzeczy z tego sezonowego produktu, jednak musicie pamiętać o 1 ważnym dodatku. Bez niego kapuśniak z młodej kapusty nie będzie tak pyszny, jak u babci.

Jak zrobić kapuśniak z młodej kapusty?

Klasyczny przepis na kapuśniak ze słodkiej kapusty to nic trudnego, jednak, aby wyszedł pyszny i treściwy, warto wrzucić do garnka sporo mięsa, a w tej roli najlepiej sprawdzi się kiełbasa i wędzony boczek. Taka mięsna wkładka sprawi, że potrawa będzie gęsta, ale to nie wystarczy do osiągnięcia idealnej konsystencji. Nasze babcie często radziły, aby zagęszczać kapuśniak zasmażką ze smalcu i odrobiny mąki, a dzięki temu zupa nie tylko nabierze przyjemnej gęstości, ale będzie też znacznie bardziej wyrazista i aromatyczna. 

kapuśniak przepis

Źródło: AdobeStock

Czym przyprawić kapuśniak z młodej kapusty?

Do pełnej wyrazistości, młoda kapusta potrzebuje jednak jeszcze przypraw, więc nie zapomnijcie o takich klasykach jak liść laurowy, ziele angielskie oraz sól i pieprz. Ci, którzy lubią, mogą sypnąć dodatkowo odrobinę kminku, choć nie jest to konieczne. Polecamy za to wrzucić do garnka kilka gałązek świeżego lubczyku. Choć to ziółko kojarzy nam się raczej z rosołem, to okazuje się, że i zupa z młodej kapusty smakuje z nim doskonale. Spróbujcie sami, a przekonacie się, że kapuśniak z lubczykiem będzie o niebo smaczniejszy i bardziej aromatyczny.

Przepis na kapuśniak z młodej kapusty

Składniki:

  • 1 młoda kapusta,
  • 2 l bulionu,
  • 300 g młodych ziemniaków,
  • 200 g kiełbasy,
  • 150 g boczku wędzonego,
  • 1 duża cebula,
  • 1 marchewka,
  • 1 łyżka smalcu +odrobina do smażenia,
  • 1 łyżka mąki pszennej,
  • pęczek koperku,
  • 2 liście laurowe,
  • 2-3 szt. ziela angielskiego,
  • 2-3 gałązki lubczyku (opcjonalnie duża szczypta suszonego lubczyku),
  • sól i pieprz do smaku. 

Przygotowanie:

  1. Ziemniaki, marchew i cebulę obieramy. Cebulkę drobno siekamy, marchew kroimy w cienkie półplasterki, a kartofle w średniej wielkości kostkę. Kapustę natomiast drobno szatkujemy. 
  2. Następnie zabieramy się za mięso, czyli kroimy kiełbasę w talarki, a boczek w kosteczkę. Tak przygotowane kawałki mięs podsmażamy w garnku na odrobinie smalcu. Po chwili dodajemy też do nich cebulkę, a gdy ta się zeszkli, wrzucamy też ziemniaki, marchew i kapustę.
  3. Wszystkie składniki smażymy jeszcze przez chwilę, po czym zalewamy całość bulionem i dorzucamy liście laurowe, ziele angielskie oraz lubczyk. Tak przygotowany kapuśniak przykrywamy pokrywką i gotujemy na niewielkiej mocy palnika przez około 15-20 minut. 
  4. W międzyczasie szykujemy zasmażkę, czyli rozpuszczamy na patelni 1 łyżkę smalcu, dodajemy 1 łyżkę mąki i podsmażamy, energicznie mieszając. Po chwili stopniowo wlewamy pół szklanki wywaru z garnka i znów mieszamy, aby nie powstały grudki.
  5. Tak przygotowaną zasmażkę przelewamy znów do garnka, mieszamy i gotujemy całość jeszcze przez chwilę. Na sam koniec kapuśniak z młodej kapusty dekorujemy posiekanym koperkiem i gotowe.