Sezon komunii i ślubów właśnie się rozpoczął. Podczas tych rodzinnych spotkań na stole lądują klasyki, które każdy je ze smakiem. Rosół, krem z borowików, kotlet devolay, czy polędwiczki wieprzowe to sprawdzone przysmaki. Do tego zestaw sałatek i oczywiście słodkości. Najczęściej na paterze pojawiają się serniki, szarlotki i kruche ciasta z owocami. Niedawno zjadłam jeszcze jedno przepyszne ciasto, które podbiło nie tylko moje serce. Zniknęło ze stołu jako pierwsze i nawet nie było szans na dokładkę.

Budyniowo-kajmakowe ciasto bez pieczenia

Jeśli szukacie pomysłu na ciasto bez pieczenia, które będzie pięknie prezentować się na stole, a dodatkowo genialnie smakować, koniecznie wypróbujcie ten przepis. Składniki są proste, a wykonanie łatwe, jednak całość tworzy deser, który z powodzeniem można postawić na rodzinnej uroczystości. Główne składniki to kajmak, budyń, serek mascarpone i herbatniki. Resztę dodatków na pewno macie w kuchni. Nie pozostaje nic innego, jak zabrać się do pracy. Przygotujcie:

  • 750 ml mleka
  • 1 kostka masła (200 g)
  • 1 puszka kajmaku (400 g)
  • 600 g herbatników
  • 2 opakowania budyniu waniliowego
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 50 g gorzkiej czekolady lub kakao
  • 1 opakowanie serka mascarpone (250 g)
  • 400 g śmietanki 30%

W 250 ml mleka wymieszajcie proszek budyniowy. Resztę mleka zagotujcie z dodatkiem cukru waniliowego. Gdy mleko będzie gorące, wlejcie mieszankę mleka z budyniem i energicznie mieszając, doprowadźcie do powstania gęstego budyniu. Gdy zacznie bulgotać, zdejmijcie z ognia, wrzućcie kostkę masła i wymieszajcie, do całkowitego rozpuszczenia. Masa powinna być jednolita i gładka. Jeśli chcecie nadać masie bardziej wyrazisty smak, możecie dodać na koniec 1/2 łyżki soku cytrynowego. Dodawajcie go jednak powoli, by nie zwarzyć masy.

Przygotujcie formę o wymiarach 20x30. Dno wyłóżcie papierem do pieczenia, a następnie rozłóżcie pierwsza warstwę herbatników. Na ułożone dno z herbatników wyłóżcie masę kajmakową. Połóżcie druga warstwę herbatników, na która wyłóżcie wystudzoną masę budyniową. Na nią ułóżcie kolejna warstwę herbatników i odstawcie.

Przygotujcie ostatnią masę ciasta. Do dużej miski wlejcie śmietankę i ubijajcie ją na najwyższych obrotach do czasu, aż będzie sztywna. Zmniejszcie obroty miksera i zacznijcie dodawać stopniowo serek mascarpone. Gdy dodacie całość, a masa będzie puszysta i jednolita wyłączcie ubijanie, a masę przełóżcie na ułożone herbatniki. Górę śmietanowej warstwy posypcie startą gorzką czekoladą, lub gorzkim kakao. Gotowe ciasto wstawcie do lodówki na kilka godzin, by wszystkie warstwy stężały.

ciasto bez pieczenia budyniem i kajmakiemAdobeStock

Jeśli nie chcecie dodawać kajmaku z puszki, możecie zrobić własny. Do przygotowania masy kajmakowej wykorzystajcie ten przepis: