Smakowity i aromatyczny gulasz śmiało może konkurować z takimi klasykami jak kotlet schabowy, mielony czy gołąbki. Jest idealny jako dodatek do placków ziemniaczanych, ale będzie świetnie smakował też podany z ziemniakami. Żeby wyszedł naprawdę pyszny – musicie zadbać o odpowiednie przyrządzenie mięsa.

Jaką wodą zalać mięso do gulaszu?

Zrobienie idealnego gulaszu wcale nie jest tak trudne, jak mogłoby się wydawać. Kluczowe jest jednak to, jaką wodą zalejecie obsmażone mięso. Koniecznie powinien być to wrzątek. Zimna woda spowoduje, że będzie ono twarde, żylaste i niesmaczne.

Obsmażenie mięsa sprawi, że zamkną się w nim pory, a cały sok oraz pyszny smak pozostaną wewnątrz. To z kolei wpłynie też na to, jak dobry będzie wasz gulasz.

Wskazówki, jak zrobić pyszny gulasz

Wasz gulasz wyjdzie wyborny, jeśli będziecie trzymać się kilku ważnych zasad. Jedna z nich dotyczy wyboru mięsa – powinno ono zawierać w sobie tłuszcz jako nośnik smaku oraz przerosty, które zapewniają odpowiednią konsystencję całej potrawie.

Pamiętajcie również, żeby sól do gulaszu dodawać dopiero pod koniec duszenia. Jeśli dosypiecie ją wcześniej – wpłynie ona niekorzystnie zarówno na miękkość mięsa, jak i smak całego dania.