Mole potrafią grasować w kuchni o każdej porze roku. I nie ma znaczenia czy kuchnia błyszczy czystością, czy potrzebuje lekkiego sprzątania. Mole można przynieść ze sklepu i nie mamy na to zbyt dużego wpływu. O ile kupujemy żywność w przezroczystym opakowaniu, możemy jeszcze w sklepie wstępnie sprawdzić, czy nic złego się tam nie czai. Jednak wiele produktów spożywczych jest zamknięta w papierowym opakowaniu i nie widzimy, co kupujemy. Dopiero w domu, po otwarciu opakowania można zauważyć coś niepokojącego. Są jednak produkty, które mole upodobały sobie szczególnie i to na nie powinniśmy zwrócić szczególną uwagę.

W jakich produktach najczęściej znajdują się mole?

Do najpopularniejszych, które lubią mole, należą wszelkie sypkie produkty. Są to:

  • kasza,
  • ryż,
  • bułka tarta,
  • makarony,
  • cukier,
  • mąka,
  • kawa i herbata,
  • suszone grzyby,
  • orzechy,
  • suszone owoce,
  • karma dla zwierząt.

To właśnie w nich najczęściej można spotkać irytujące owady, ponieważ nimi się żywią.

Etapy rozwoju mola

Dorosłe owady składają jaja na opakowaniach żywności. Po ośmiu dniach od złożenia jaj wylęgają się larwy. Mają postać gąsienicy z brązową głową i białym tułowiem. Gąsienice mola przegryzają się przez opakowanie i wchodzą do środka. Są tak silne, że mogą przegryźć nawet folię, by dostać się do pokarmu. Larwy po ok. 3 tygodniach przeobrażają się w poczwarkę. Mól spożywczy z poczwarki przekształca się w dorosłego osobnika w przeciągu 11-13 dni. Dorosłe mole ponownie składają jaja. A mogę ich znieść jednorazowo nawet do 170. Dorosły owada żyje przeciętnie 14 dni. Mole spożywcze rozmnażają się bardzo szybko, dlatego przenoszą się na kolejne opakowania w błyskawicznym tempie.

Jak przechowywać produkty sypkie, by uniknąć obecności moli?

Najlepszym sposobem na uniknięcie moli w kuchni jest odpowiednie przechowywanie. Od razu po zakupach należy otworzyć opakowanie i sprawdzić, czy nie ma w nim larw. Gdy wszystko wygląda w porządku przesypujemy zawartość opakowania do przezroczystego pojemnika i szczenie zamykamy. Najlepsze są szczelnie zamykane szklane słoiki lub metalowe opakowania. Dzięki temu mamy pewność, że w razie zainfekowanego produktu nic się nie przeniesie na inne rzeczy. Warto co jakiś czas przyglądać się zawartości opakowań. Na obecność moli spożywczych wskazuje cienka pajęczyna pojawiająca się wewnątrz produktu. Łatwo też zauważyć posklejane grudki mąki albo kaszy, które są pożywieniem dla larw.
Takie opakowanie trzeba od razu wyrzucić, ale nie do kosza, tylko wynieść z domu.

Jeśli będziemy stosować się do tych zasad istnieje duże prawdopodobieństwo, że unikniemy spotkania z latającymi molami w kuchni.