Otwieracie szafkę i wylatuje z niej mol? To znak, że trzeba działać szybko, aby powstrzymać kuchenną katastrofę. Zobaczcie, jak łatwo pozbyć się nieproszonych gości, wkładając do szafki popularny składnik wielu dań. 

Tani i skuteczny sposób na mole

Skutecznym środkiem przeciw molom okazuje się znany i lubiany produkt, który znajdziemy w każdej kuchni, czyli suszone liście laurowe. Wystarczy porozkładać je w na półkach, w szafkach i szufladach, aby szybko pozbyć się owadów. Dodatkowo, warto też włożyć po jednym listku do słoików, puszek i pojemników z produktami sypkimi. Dzięki temu będziemy mieli pewność, że owady nie zagnieżdżą się w mące, kaszy czy ryżu.

Inne zapachy, które odstraszą mole

Aromat liści laurowych to jednak nie jedyny zapach, który odstrasza mole. W podobny sposób działają też olejki eteryczne (najlepiej lawendowy, miętowy lub eukaliptusowy) lub waniliowy zapach do ciasta. Jeśli nie mamy pod ręką tych produktów, możemy użyć także świeżych cytrusów. Wystarczy pokroić cytrynę lub pomarańczę w plasterki i ususzyć je w piekarniku lub specjalnej suszarce. Takie aromatyczne krążki, rozwieszone w różnych miejscach kuchni, skutecznie przepędzą mole spożywcze. 

Jak zapobiec inwazji moli?

Inwazja moli rozpędza się bardzo szybko, więc samo pozbycie się owadów nie wystarczy. Kiedy z kuchennej szafki wyleci choćby jeden mol, musimy dokładnie sprawdzić wszystkie sypkie produkty, gdyż mogły się w nich już nagromadzić larwy. Aby mole dalej się nie namnażały należy:

  • przetrzeć szafki i szuflady roztworem wody i octu,
  • przejrzeć wszystkie przyprawy, herbaty i produkty sypkie i przesypywać je do szczelnych pojemników,
  • regularnie sprzątać wszystkie okruszki i resztki jedzenia,
  • jeśli mamy podejrzenie, że dany produkt może być zainfekowany, najlepiej włożyć go do zamrażarki na całą dobę.