To jeden z najprostszych, najszybszych, a jednocześnie najzdrowszych przekąsek, szczególnie polecanych po czterdziestce. Aby zrobić te urocze kuleczki, potrzebujecie dosłownie 3 podstawowych składników, a reszta zależy już tylko od waszych smaków i wyobraźni. Wszystko potrwa tylko kilka minut, a efekt zachwyci każdego. Uwaga, ciężko zatrzymać się na jednej kulce.

Najlepszy sposób na szybką przekąskę

Jeśli zawitali do was niespodziewani goście lub po prostu naszła was nagła ochota na coś do przekąszenia, wybór jest prosty - kulki serowe. Ta przekąska pięknie wygląda, obłędnie smakuje, a do tego nie idzie w boczki, więc można jeść ją bez wyrzutów sumienia. Jak zrobić kulki serowe? To dziecinnie proste. Wystarczy wymieszać serek ricotta z ulubionymi przyprawami i ziołami, a następnie uformować w dłoniach niewielkie kuleczki. Na koniec dodatkowo obtaczamy każdą kulkę w ziarenkach maku, posiekanym szczypiorku, mielonych orzechach włoskich lub nasionach sezamu i piękna przekąska w kilka chwil gotowa.

Kulki z ricotty najlepiej jednak przygotować z wyprzedzeniem i najpierw włożyć masę do lodówki na co najmniej 30 minut, a nawet godzinę, a dopiero wtedy formować kształt. Dzięki temu kulki serowe będą miały lepszą konsystencję i bardziej przejdą smakami wszystkich dodatków.

Kulki serowe - wartości odżywcze

Ten przepis wyróżnia jednak nie tylko smak i łatwość przygotowania, ale i walory odżywcze. Wszystko dlatego, że ricotta jest stosunkowo niskokaloryczna, bo w 100 gramach ma tylko 150 kcal, a przy tym mnóstwo pełnowartościowego białka, wapnia i cennych aminokwasów. Wszystkie te składniki odżywcze sprawiają, że ten ser wzmacnia kości i zęby, a także słabnące mięśnie. Co więcej, ricotta jest też polecana osobom z nadciśnieniem tętniczym.

Błyskawiczny przepis na kulki serowe

Składniki:

  • 250 g serka ricotta
  • 3 łyżki tartego parmezanu
  • kilka listków świeżej bazylii lub natki pietruszki
  • sól i pieprz do smaku
  • dodatkowo: po garstce wybranych pestek, nasion lub orzechów do obtoczenia kulek

Przygotowanie:

1. Ser ricotta mieszamy z tartym parmezanem, drobno posiekanymi ziołami i przyprawami. Gotową masę wkładamy do lodówki.

2. Schłodzony serek formujemy w dłoniach w kuleczki wielkości orzecha włoskiego. 

3. Na kilku płaskich talerzach wysypujemy różne posypki i obtaczamy w nich gotowe kulki.

4. Ozdobione kuleczki z ricotty trzymamy w lodówce do czasu podania.

Z powyższych proporcji wychodzi około 8 kuleczek, więc jeśli spodziewacie się większej liczby gości, pomnóżcie wszystkie ilości i dostosujcie porcję do własnych potrzeb.