Szukacie zdrowszej alternatywy dla zwykłego białego chleba ze sklepu? W kilka chwil możecie przygotować we własnych kuchniach coś znacznie lepszego, a dodatkowo o wiele tańszego. Wystarczy tylko mąka, woda i trochę drożdży, a do tego 1 składnik ekstra. Kupicie go za grosze w każdym warzywniaku, a nawet małym osiedlowym sklepie. Zwykle wykorzystujecie go do innych przepisów, a mało kto używa go do pieczywa. Jest to jednak genialny pomysł, który zasługuje na znacznie większą popularność. Zobaczcie niezwykły przepis na domowy chleb, który smakuje każdemu i zawsze wychodzi.
Jak zrobić chleb inaczej? Dodajcie tanie warzywo
Jeśli nie macie ręki do chleba na zakwasie, warto wybrać na początek prostszą opcję, czyli chleb na drożdżach. Takie pieczywo również wychodzi przepyszne, mięciutkie i pulchne, a do tego można je podkręcić pewnym nietypowym dodatkiem. Wystarczy bowiem dodać do ciasta na chleb startą marchewkę, a dzięki niej pieczywo wilgotne i dłużej zachowa świeżość. Dodatkowo warto też wymieszać zwykłą mąkę pszenną z razową w proporcji 1:1. Reszta przepisu to już bułka z masłem, bo wystarczy tylko wszystko wymieszać i cierpliwie poczekać, aż ciasto wyrośnie. Potem zostaje już tylko pieczenie i tu ponownie przyda się trochę cierpliwości, bo gdy w całym domu rozniesie się zapach świeżutkiego pieczywa, to bardzo trudno będzie się wam oprzeć przed ukrojeniem kromki od razu na gorąco.
Przepis na chleb z marchewką podpatrzyliśmy na stronie lagrandepiccolacuoca.com. Poniżej znajdziecie dokładne proporcje wszystkich składników i sposób przygotowania krok po kroku. Koniecznie spróbujcie, a nie pożałujecie.
Chleb z marchewki - dodatki
Tak przygotowane ciast na chleb marchewkowy można do woli urozmaicać przeróżnymi dodatkami, aby wypiek nigdy się nam nie znudził i za każdym razem smakował nieco inaczej. Dodatki można dorzucić zarówno podczas zagniatania masy, jak i posypać nimi już uformowany bochenek po wierzchu. A co dodać do takiego chlebka? Szczególnie dobrze sprawdzą się tutaj takie składniki jak:
- pestki słonecznika,
- siemię lniane,
- suszona żurawina,
- nasiona czarnuszki,
- sezam,
- pestki dyni,
- orzechy włoskie.
Prosty przepis na chleb marchewkowy
Składniki:
- 25 g świeżych drożdży (można użyć zamiennie 7 g drożdży instant),
- 1 łyżeczka cukru,
- około 250-280 ml letniej wody,
- 200 g startej marchewki,
- 250 g mąki pszennej,
- 250 g mąki razowej,
- 1 łyżeczka soli.
Przygotowanie:
- Zacznijcie od przygotowania rozczynu, czyli pokruszcie świeże drożdże (lub wsypcie do miseczki drożdże instant) i wymieszajcie je w 1 łyżeczką cukru oraz 50 ml letniej wody. Odstawcie całość na chwilę w ciepłe miejsce.
- W międzyczasie obierzcie marchew i zetrzyjcie ją na tarce. Wyjmijcie też dużą miską i wsypcie do niej obie mąki. Następnie zróbcie w sypkich składnikach wgłębienie. Do takiej dziurki wlejcie rozczyn i zacznijcie mieszać całość.
- Do wstępnie przemieszanego ciasta dodajcie startą wcześniej marchew, resztę letniej wody oraz sól. Całość wyróbcie na jednolite ciasto chlebowe, przykryjcie ściereczką i odstawcie w ciepłe miejsce na około godzinę.
- Po tym czasie wyłóżcie formę papierem do pieczenia, a ciasto wyjmijcie z miski i jeszcze przez chwilę wyrabiajcie ręcznie na przysypanej mąką stolnicy. Następnie uformujcie z masy bochenek i przełóżcie go do blachy. Tak przygotowany chleb z marchewką ponownie odstawcie do wyrastania w ciepłe miejsce na godzinę.
- Wyrośnięty chleb marchewkowy pieczecie w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez około 40-50 minut.
Źródło: lagrandepiccolacuoca.com


















