Smażony arbuz – wydaje się, że to wręcz nie jest możliwe, bo jak można w ten sposób przygotować tak niezwykle soczysty owoc? Okazuje się, że wychodzi to całkiem nieźle. Ale, jeśli nie jesteście przekonani, to dla pewności można go ukryć w prostej panierce z mąki pszennej, ziemniaczanej i białek jajka. To fajna opcja, którą z pewnością zaskoczycie swoich gości, nawet teściowa będzie zachwycona.

Z czym podać smażony arbuz?

Możliwości jest naprawdę sporo, ale skupimy się na tych najpopularniejszych. Można jeść go samodzielnie, w formie przekąski – co też dobrze się sprawdzi na przyjęciach na stojąco. W wersji bardziej złożonej możemy zrobić dodatkowo lekką sałatkę z rukoli, pomidorków i sosu winegret z miodem. Odpowiednie są też wszelkie miksy sałat, z prażonymi pestkami dyni lub słonecznika. Dodatkowo można zrobić również grzanki. I mamy kompletne danie. Sam smażony arbuz może stać się również składnikiem sałatki. Dobrze odnajduje się w towarzystwie fety lub mozzarelli, a nawet krótko przesmażonego bobu. Można też pokusić się o przetestowanie wersji z wyrazistym puree lub zapiekanymi ziemniaczkami z cytrusową nutą.

Składniki na 4 porcje smażonego arbuza

  • arbuz w wersji mini lub ¼ małej sztuki, najlepiej bezpestkowego
  • 30 ml sosu sojowego
  • 2 nieduże ząbki czosnku
  • 30 ml oleju, np. rzepakowego, słonecznikowe lub kokosowego

Jak zrobić smażonego arbuza?

Przygotowanie krok po kroku:

  1. Arbuz kroimy w plastry o grubości mniej więcej 1 cm. Można wyciąć z niego prostokąty, kwadraty lub trójkąty. Wszystko zależy od naszej inwencji twórczej. Ważne, żeby nie zmarnowało się zbyt dużo, „odpadki” możemy po prostu zjeść. Na tym etapie usuwamy pestki, mniejsze, zwłaszcza te białe można zostawić. Kawałki delikatnie osuszamy ręcznikiem papierowym.
  2. Do miseczki przelewamy sos sojowy, przeciskamy przez praskę 2 ząbki czosnku. Jeśli wolicie ostre smaki można dodać też suszone płatki chili lub pikantną mieloną paprykę. Dokładnie mieszamy je ze sobą.
  3. Gotową marynatą smarujemy kawałki arbuza, z obu stron – najlepiej jest to zrobić silikonowym pędzelkiem.
  4. Na patelni rozgrzewamy olej, można go rozprowadzić pędzelkiem.
  5. Stekowe kawałki arbuza układamy na patelni. Smażymy je przez 5 minut z każdej strony. Koniecznie na średnim ogniu. Jeśli jednak zbyt szybko zaczynają się przypalać, zmniejszmy ogień. W razie potrzeby możemy dolać więcej oleju.
  6. Usmażony arbuz można dodatkowo ułożyć na chwilę na ręcznikach papierowych, żeby usunąć nadmiar tłuszczu. Przekładamy go na talerze i posypujemy świeżo zmielonym czarnym pieprzem.

Arbuz w marynacie sojowej możemy też zrobić na grillu. Nie kładziemy go bezpośrednio na ruszcie. Najlepiej jest użyć aluminiowej, jednorazowej tacki. Na bieżąco sprawdzamy stopień wysmażenia. Jeśli jednak przeciągniemy go za bardzo i będą widoczne wyraźnie zwęglone fragmenty, to wystarczy je ostrożnie oskrobać.

Arbuz z grilla na słodko

Możemy też spotkać przepisy, które polecają przygotować arbuzy w słodkiej marynacie. Owoc smarujemy miodem i grillujemy przez kilka minut. Jeśli chcemy podać wyjątkowy deser i zabłysnąć na imprezie w ogrodzie, to warto podać go z owocowym sosem. Wystarczy zblendować kawałek mango, świeżego ananasa lub brzoskwinię. Słodycz można przełamać sokiem z cytryny, grejpfruta lub limonki. Całość posypujemy sezonowymi owocami, najlepiej sprawdzą się borówki, jagody, jeżyny lub maliny. Dodatkowo można dołożyć jeszcze gałkę lodów śmietankowych.