Choć ten produkt znajdziemy w wielu sklepach, większość z nas go omija, nie wiedząc nawet jak smakuje i jakie ma właściwości. Gdy jednak poznacie wszystkie jego zalety, od razu przytrzymacie się przy półce i wrzucicie go do koszyka. Poznajcie te wyjątkowe czarne drobinki i spróbujcie wykorzystać je we własnej kuchni.
Czarne drobinki - mnóstwo wartości w każdym ziarenku
Jeśli nie znacie czarnych drobinek ze zdjęcia, warto następnym razem zatrzymać się przy nich w sklepie. To nic innego jak czarny ryż, zwany też królewskim lub cesarskim. Mówiono tak na niego, gdyż dawniej mogli sobie na niego pozwolić tylko cesarze lub królowie, stąd nazywano go też "zakazanym". Co ciekawe, po ugotowaniu zmienia on barwę na fiolet, dlatego czasem nazywa się go i fioletowym ryżem. Jak smakuje czarny ryż? Ma on znacznie intensywniejszy smak od białych ziarenek, a dodatkowo można w nim wyczuć lekko orzechową nutę.
Czym się różni ryż czarny od białego? Przede wszystkim te ziarenka cenniejsze wartości niż zwykły biały gatunek. Znajdziemy w nim więcej białka oraz wiele minerałów, takich jak wapń, cynk, fosfor, żelazo czy selen. Taki bogaty skład przyczynia się do wielu korzyści w organizmie.
Czarny ryż - właściwości
Na co jest dobry czarny ryż? Gdy poznacie wszystkie korzyści wynikające ze spożywania tego produktu, od razu zechcecie spróbować:
- poprawia trawienie,
- wspomaga krążenie,
- zmniejsza ryzyko chorób serca,
- wspomaga pracę jelit,
- pozytywnie wpływa na wzrok.
Jak wykorzystać czarny ryż w kuchni?
Co można zrobić z czarnego ryżu? Właściwie wykorzystuje się go podobnie jak zwykły biały gatunek, czyli do dań na ciepło i na zimno, na przykład do sałatek. Oprócz tego można podawać go zamiast ziemniaków czy makaronu, a szczególnie dobrze pasuje też do ryb i owoców morza.
















