Ryż kojarzy się z klasycznie podanym, ugotowanym na sypko daniem. Najczęściej serwujemy go ze smażoną rybą, albo mięsem. To także składnik gołąbków, sałatek, albo dodatek do zupy pomidorowej. Inna opcja to ryż na słodko z jabłkami i cynamonem. I na tym pomysły na podanie ryżu najczęściej się kończą. A przecież to idealna baza do przygotowania aromatycznego dodatku do wielu dań obiadowych.

Właściwości ryżu

Wbrew utartym stereotypom, że ryż jest małowartościowy, posiada wiele zalet, które powinny zachęcić was do jego regularnego spożywania:

  • Przede wszystkim ryż jest doskonałym daniem dla alergików, ponieważ nie posiada w sobie żadnych alergenów.
  • Zawiera w sobie węglowodany i białka, oraz tłuszcze wielonienasycone.
  • W swoim składzie zawiera cynk, magnez, żelazo, fosfor, żelazo, czy selen, oraz takie witaminy jak B1, B2, PP, B5, B6 i kwas foliowy.
  • Jest lekkostrawny, przez co  należy do najłatwiej przyswajalnych zbóż.
  • Posiada właściwości przeciwbiegunkowe, pomocne przy problemach z trawieniem.
  • Reguluje poziom cukru we krwi.
  • Korzystnie wpływa na pracę serca.
  • Ponieważ jest wolno trawiony, korzystnie wpływa na nasza figurę, a dodatkowo dodaje energii i uwalnia od głodu.
  • Praktycznie nie zawiera tłuszczu.
  • Przyczynia się do obniżenia poziomu cholesterolu.
  • Ryż biały zawiera niską zawartość błonnika pokarmowego, dzięki czemu jest polecany osobom cierpiącym na biegunki oraz osobom na diecie lekkostrawnej.
  • Jest ubogi w sód, przez co jest polecany osobom z nadciśnieniem tętniczym.

Ryż z patelni

Jeśli chcecie wzbogacić smak ryżu warto przygotować go nie w wodzie, tylko na patelni. Wystarczą 2 dodatki, by nabrał wyraźnego smaku a w konsystencji był kremowy i aksamitny. Ryż z patelni zrobicie z kilku podstawowych składników.

Potrzebujecie:

  • 1,5 szklanki ryżu
  • 1 łyżka masła
  • 4 jajka
  • 1 łyżeczka soli
  • do ozdoby szczypiorek, bum natka pietruszki

Na patelni rozgrzejcie 1 łyżkę masła, a gdy będzie roztopione wsypcie ryż i dodajcie sól. Mieszajcie do czasu, aż ryż połączy się z masłem i chwilę jeszcze podsmażcie, ok 2-3 minuty. Teraz zalejcie całość gorącą wodą tak, by przykryła ryż na patelni. Przykryjcie patelnię pokrywką i pozostawcie na małym ogniu do czasu, aż ryż wchłonie całą wodę.
W międzyczasie do miseczek wbijcie 4 jajka oddzielając żółtka od białek. Ubijcie białka ze szczyptą soli na sztywna pianę. W osobnej miseczce roztrzepcie żółtka na jednolitą masę. Gdy ryż wchłonie całą wodę, zalejcie go masą żółtkową i wymieszajcie dokładnie z ryżem. Na koniec dodajcie ubitą piane z białek i jeszcze raz wszystko zamieszajcie do połączenia się składników. Przykryjcie przykrywką i pozostawcie pod przykryciem na małym ogniu jeszcze kilka minut. Zestawcie patelnię z ognia i podawajcie ryż od razu. Najlepiej przełożyć go do małych miseczek i podawać na talerz odwrócone miseczki tak, by po zdjęciu miseczki otrzymać ładny kształt ryżu. Ryz można na górze posypać pietruszka, szczypiorkiem albo innym ulubionym dodatkiem.