Te mielone są inne niż wszystkie, choć wyróżnia je tylko jeden dodatkowy składnik. O jakim produkcie mowa? Wszyscy bardzo dobrze go znacie i z dużym prawdopodobieństwem macie go teraz w swoich domach. 

Jak urozmaicić kotlety mielone?

W książkach kucharskich i w sieci stale pojawiają się coraz to nowsze pomysł na nietypowe kotlety mielone z przeróżnymi dodatkami. Niektórzy dodają do nich rozmaite warzywa, inni świeże zioła, a kolejna grupa urozmaica je kaszą. Nie wszyscy jednak wiedzą, że jednym z najlepszych dodatków do masy na mielone są grzyby. Podsmażone leśne skarby nie tylko dodadzą kotletom smaku i aromatu, ale także sprawią, że będą bardziej wilgotne i soczyste

Jakie grzyby na kotlety?

Do mięsa mielonego pasują niemal wszystkie jadalne gatunki, jakie znajdziemy w lesie. Mogą być to podgrzybki, borowiki, kurki, koźlarze, rydze czy gąski. Jesienią warto wykorzystywać świeże grzyby leśne, natomiast poza sezonem dobrym wyborem będą te mrożone i suszone. Smacznym zamiennikiem mogą być też dostępne przez cały rok pieczarki.

Jak zrobić kotlety mielone z grzybami? Przepis nie różni się znacząco od tradycyjnej receptury, jednak musimy pamiętać, aby odpowiednio przygotować grzyby, zanim dodamy je do masy. Powinny być one najpierw dobrze oczyszczone, a potem obgotowane. Dopiero po takiej obróbce można je podsmażyć i dodać do mięsa.

Z czym podać kotlety grzybowe? 

Kotlety mielone z mięsa i grzybów doskonale smakują z tradycyjnymi dodatkami, takimi jak tłuczone ziemniaki i zasmażane buraczki czy mizeria. Innym smakowitym urozmaiceniem takiego obiadu będzie sos pieczeniowy, koperkowy lub chrzanowy

Kotlety mielone z grzybami - przepis.

Składniki:

  • 250 g podgrzybków
  • 500 g mielonej łopatki
  • 2 kajzerki
  • 2 szklanki mleka
  • 1 jajko
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz
  • majeranek
  • bułka tarta do panierowania
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

1. Bułki moczymy w mleku, a następnie mocno odciskamy.

2. Grzyby dokładnie czyścimy i obgotowujemy w osolonej wodzie przez 20 minut. Następnie odcedzamy je i kroimy na mniejsze kawałki.

3. Cebulę i czosnek obieramy i drobno siekamy. Podsmażamy je na olej, a kiedy się zeszklą, dorzucamy na patelnię grzyby i wszystko razem dusimy jeszcze przez około 10 minut.

4. Zmielone mięso mieszamy z odciśniętymi bułkami, jajkiem, grzybami z cebulką oraz wszystkimi przyprawami. Mięsną masę dokładnie wyrabiamy dłońmi przez kilka minut.

5. Masę formujemy w niewielkie kotlety, panierujemy je w bułce tartej i smażymy na niewielkim ogniu, aż nabiorą złocistego koloru.

Co zrobić z mięsa mielonego i grzybów? Inne pomysły

Jeśli nie jesteście fanami tradycyjnych mielonych albo już się wam one przejadły, z mięsno-grzybowej masy możecie zrobić również:

  • zapiekankę makaronową lub ziemniaczaną,
  • sos do makaronu,
  • nadzienie do dań z ziemniaków, takich jak pyzy, kartacze i kotlety ziemniaczane,
  • farsz do gołąbków, naleśników, krokietów lub pierogów.