Mielone towarzyszą nam od dzieciństwa. Już w przedszkolu czy szkole często na obiad serwowano nam właśnie takie mięso. Wiele osób uważa, że najlepsze mielone były właśnie w szkole:)

Robiąc kotlety mielone staramy się, by były mięciutkie, soczyste i chrupiące na zewnątrz. Niestety nie zawsze takie wychodzą. Często są twarde i suche. Ale mamy sposób, by właśnie takie soczyste i mięciutkie wychodziły nam za każdym razem.

Klasyczny mielony robimy z mięsa mielonego (mieszanki mięsa wieprzowego i drobiowego), namoczonej bułki, cebuli, jajka i czosnku. Ale jest jeszcze jeden tajny składnik. Chodzi o sodę oczyszczoną. Wystarczy dodać do masy mięsnej szczyptę tego składnika. Soda sprawi, że całość nabierze lekkości. Zobaczcie, jak zrobić najlepsze mielone.

Soczyste kotlety mielone - przepis

  • 500 g mięsa mielonego
  • 1 bułka
  • 1 cebula
  • 1 jajko
  • bułka tarta
  • ząbek czosnku
  • szczypta sody oczyszczonej
  • sól, pieprz
  • mleko
  •  olej
  1. Kajzerkę moczymy w mleku i odstawiamy na chwilę, aby całkowicie zmiękła.
  2. W tym czasie obieramy i siekamy drobno cebulę, a następnie smażymy ją na złoto. Dodajemy usmażoną cebulę do mięsa mielonego, wbijamy jajko i dodajemy czosnek i przyprawy.
  3. Odciskamy nadmiar mleka z bułki i dodajemy do mięsa.
  4. Na koniec dodajemy szczyptę sody oczyszczonej.
  5. Wszystko wyrabiamy ręcznie i odstawiamy masę na około 15 minut.
  6. Po kwadransie masę mięsną dzielimy na równe części i wyrabiamy kotleciki, które obtaczamy w bułce tartej.
  7. Gotowe kotlety smażymy na oleju przez około 15 minut, na złoty kolor.

Po usmażeniu przekładamy na ręcznik papierowy, który odciągnie z mielonych nadmiar tłuszczu.

Takie kotlety mielone najlepiej smakują z ziemniakami i surówką, albo kiszonymi ogórkami.