Mielone towarzyszą nam od dzieciństwa. Już w przedszkolu czy szkole często na obiad serwowano nam właśnie takie mięso. Wiele osób uważa, że najlepsze mielone były właśnie w szkole:)
Robiąc kotlety mielone staramy się, by były mięciutkie, soczyste i chrupiące na zewnątrz. Niestety nie zawsze takie wychodzą. Często są twarde i suche. Ale mamy sposób, by właśnie takie soczyste i mięciutkie wychodziły nam za każdym razem.
Klasyczny mielony robimy z mięsa mielonego (mieszanki mięsa wieprzowego i drobiowego), namoczonej bułki, cebuli, jajka i czosnku. Ale jest jeszcze jeden tajny składnik. Chodzi o sodę oczyszczoną. Wystarczy dodać do masy mięsnej szczyptę tego składnika. Soda sprawi, że całość nabierze lekkości. Zobaczcie, jak zrobić najlepsze mielone.
Soczyste kotlety mielone - przepis
- 500 g mięsa mielonego
- 1 bułka
- 1 cebula
- 1 jajko
- bułka tarta
- ząbek czosnku
- szczypta sody oczyszczonej
- sól, pieprz
- mleko
- olej
- Kajzerkę moczymy w mleku i odstawiamy na chwilę, aby całkowicie zmiękła.
- W tym czasie obieramy i siekamy drobno cebulę, a następnie smażymy ją na złoto. Dodajemy usmażoną cebulę do mięsa mielonego, wbijamy jajko i dodajemy czosnek i przyprawy.
- Odciskamy nadmiar mleka z bułki i dodajemy do mięsa.
- Na koniec dodajemy szczyptę sody oczyszczonej.
- Wszystko wyrabiamy ręcznie i odstawiamy masę na około 15 minut.
- Po kwadransie masę mięsną dzielimy na równe części i wyrabiamy kotleciki, które obtaczamy w bułce tartej.
- Gotowe kotlety smażymy na oleju przez około 15 minut, na złoty kolor.
Po usmażeniu przekładamy na ręcznik papierowy, który odciągnie z mielonych nadmiar tłuszczu.
Takie kotlety mielone najlepiej smakują z ziemniakami i surówką, albo kiszonymi ogórkami.