Wielu z nas kasza manna kojarzy się tylko z kremowym deserem na ciepło, podawanym z gęstym syropem lub owocami. Nie każdy jednak wie, że można z niej też zrobić genialne ciasto i to bez włączania piekarnika. Wystarczy tylko kilka produktów i dosłownie chwila pracy, a powstanie przepyszny deser na zimno.
Jak zrobić ciasto czekoladowe z kaszy manny?
Aby przygotować pyszne i kremowe ciasto bez pieczenia wystarczy wymieszać ugotowaną kaszkę mannę z czekoladą, kakao i mleczkiem kokosowym. Do tego przyda się też nieco cukru oraz soli i baza go genialnego deseru gotowa. Jeśli jednak chcecie, aby czekoladowe ciasto z kaszy manny miało jeszcze lepszy smak i wyglądało jak z dobrej cukierni, dodajcie na wierzch prosty mus na bazie śliwek mrożonych i suszonych. To właśnie ten dodatek sprawi, że czekoladowe ciasto z kaszy manny zachwyci wszystkich już po pierwszym kęsie. Aby jednak smakował i pachniał doskonale, niezbędny będzie zestaw 3 przypraw, czyli imbiru, cynamonu oraz mielonych goździków.
Ten fantastyczny przepis pochodzi z bloga weganka.com i jest tam przygotowywany w wersji roślinnej, jednak możecie przygotować go też na zwykłym krowim mleku i wyjdzie równie dobrze. Zobaczcie dokładne proporcje i spróbujcie sami.
Czekoladowe ciasto z kaszy manny - przepis
Składniki:
na masę czekoladową:
- 400 g suchej kaszy manny,
- 0,5 l mleka,
- 0,5 l wody,
- 2 łyżki kakao,
- pół szklanki cukru,
- 3 tabliczki czekolady (najlepiej gorzkiej lub deserowej),
- 1 puszka mleczka kokosowego (400 ml),
- szczypta soli.
na mus śliwkowy:
- pół szklanki wody,
- 450 g śliwek mrożonych,
- 10 śliwek suszonych,
- 2-3 łyżki cukru,
- po 1 łyżeczce cynamonu, imbiru i mielonych goździków.
na spód:
- 8-10 ulubionych kruchych ciasteczek.
Przygotowanie:
W garnku zagotowujemy mleko z mleczkiem kokosowym i wodą. Dodajemy do tego też cukier, sól i kakao, a gdy masa zacznie wrzeć, stopniowo wsypujemy kaszę mannę, ciągle mieszając całość trzepaczką. Wszystko gotujemy przez około 3 minuty, po czym zdejmujemy z palnika. W tym momencie dodajemy pokruszoną czekoladę, mieszamy masę łopatką aż się rozpuści, a następnie odstawiamy do przestudzenia.
Formę smarujemy tłuszczem i wykładamy na spód ulubione ciasteczka. Następnie wylewamy na nie masę z kaszy manny i wszystko wyrównujemy łyżką lub łopatką. Teraz odstawiamy ciasto na zimno do stężenia, a w międzyczasie przygotowujemy mus śliwkowy.
Do garnka wsypujemy mrożone i suszone śliwki, a następnie zalewamy je wodą i gotujemy przez kilka minut. Gdy zmiękną, dodajemy cukier i wszystkie przyprawy, po czym blendujemy całość na gładki mus. Tak przygotowaną masę gotujemy jeszcze przez chwilę na małej mocy palnika, a potem przelewamy na ciasto. Gotowe ciasto czekoladowe z kaszy manny odstawiamy do całkowitego wystygnięcia, a następnie wkładamy do lodówki na kilka godzin.
Źródło: weganka.com