Wielu z nas kasza manna kojarzy się tylko z kremowym deserem na ciepło, podawanym z gęstym syropem lub owocami. Nie każdy jednak wie, że można z niej też zrobić genialne ciasto i to bez włączania piekarnika. Wystarczy tylko kilka produktów i dosłownie chwila pracy, a powstanie przepyszny deser na zimno.

Jak zrobić ciasto czekoladowe z kaszy manny?

Aby przygotować pyszne i kremowe ciasto bez pieczenia wystarczy wymieszać ugotowaną kaszkę mannę z czekoladą, kakao i mleczkiem kokosowym. Do tego przyda się też nieco cukru oraz soli i baza go genialnego deseru gotowa. Jeśli jednak chcecie, aby czekoladowe ciasto z kaszy manny miało jeszcze lepszy smak i wyglądało jak z dobrej cukierni, dodajcie na wierzch prosty mus na bazie śliwek mrożonych i suszonych. To właśnie ten dodatek sprawi, że czekoladowe ciasto z kaszy manny zachwyci wszystkich już po pierwszym kęsie.  Aby jednak smakował i pachniał doskonale, niezbędny będzie zestaw 3 przypraw, czyli imbiru, cynamonu oraz mielonych goździków.

Ten fantastyczny przepis pochodzi z bloga weganka.com i jest tam przygotowywany w wersji roślinnej, jednak możecie przygotować go też na zwykłym krowim mleku i wyjdzie równie dobrze. Zobaczcie dokładne proporcje i spróbujcie sami. 

Czekoladowe ciasto z kaszy manny - przepis

Składniki:

na masę czekoladową:

  • 400 g suchej kaszy manny,
  • 0,5 l mleka,
  • 0,5 l wody,
  • 2 łyżki kakao,
  • pół szklanki cukru,
  • 3 tabliczki czekolady (najlepiej gorzkiej lub deserowej),
  • 1 puszka mleczka kokosowego (400 ml),
  • szczypta soli.

na mus śliwkowy:

  • pół szklanki wody,
  • 450 g śliwek mrożonych,
  • 10 śliwek suszonych,
  • 2-3 łyżki cukru,
  • po 1 łyżeczce cynamonu, imbiru i mielonych goździków. 

na spód:

  • 8-10 ulubionych kruchych ciasteczek.

Przygotowanie:

W garnku zagotowujemy mleko z mleczkiem kokosowym i wodą. Dodajemy do tego też cukier, sól i kakao, a gdy masa zacznie wrzeć, stopniowo wsypujemy kaszę mannę, ciągle mieszając całość trzepaczką.  Wszystko gotujemy przez około 3 minuty, po czym zdejmujemy z palnika. W tym momencie dodajemy pokruszoną czekoladę, mieszamy masę łopatką aż się rozpuści, a następnie odstawiamy do przestudzenia.

Formę smarujemy tłuszczem i wykładamy na spód ulubione ciasteczka. Następnie wylewamy na nie masę z kaszy manny i wszystko wyrównujemy łyżką lub łopatką. Teraz odstawiamy ciasto na zimno do stężenia, a w międzyczasie przygotowujemy mus śliwkowy.

Do garnka wsypujemy mrożone i suszone śliwki, a następnie zalewamy je wodą i gotujemy przez kilka minut. Gdy zmiękną, dodajemy cukier i wszystkie przyprawy, po czym blendujemy całość na gładki mus. Tak przygotowaną masę gotujemy jeszcze przez chwilę na małej mocy palnika, a potem przelewamy na ciasto. Gotowe ciasto czekoladowe z kaszy manny odstawiamy do całkowitego wystygnięcia, a następnie wkładamy do lodówki na kilka godzin.

Źródło: weganka.com