Kto powiedział, że przepisy na efektowne ciasta muszą być skomplikowane? Aby zrobić budyniowiec z kaszą manną, nie musicie nawet rozgrzewać piekarnika. Wystarczy tylko garnuszek i kilka niedrogich składników, a efekt zachwyci wszystkich zarówno smakiem, jak i wyglądem. Zobaczcie, jakie to proste.

Jak zrobić ciasto z kaszy manny bez pieczenia?

Aby przygotować pyszny i szybki budyniowiec musicie tylko przygotować prostą masę na bazie kaszki na mleku i domowego budyniu, a następnie wylać ją na ulubione ciasteczka. Możecie do tego użyć zarówno zwykłych herbatników, jak i innych dowolnych kruchych ciastek. Na koniec zostaje już tylko rozpuścić czekoladę ze śmietanką na pyszną, lśniącą polewę i gotowe. Całość przygotowań nie zajmie wam więcej niż 30 minut, jednak potem przyda się jeszcze chwila cierpliwości, bo gotowy deser musi stężeć, aby dobrze się kroił i pięknie prezentował na talerzach. Zobaczcie dokładne proporcje składników i koniecznie przygotujcie to cudo.

Ciasto budyniowiec z kaszą manną - prosty przepis

Składniki:

  • ulubione ciastka lub herbatniki,
  • 120 g masła,
  • 3/4 szklanki cukru
  • 5 łyżek mąki pszennej,
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • 2 łyżeczki cukru wanilinowego,
  • 5,5 szklanki mleka
  • 4 jajka,
  • pół szklanki kaszy manny,
  • pół szklanki wiórek kokosowych,
  • 200 g mlecznej czekolady,
  • 200 ml śmietanki kremówki.

Przygotowanie:

Spód i boki blachy blachy wykładamy ulubionymi ciasteczkami lub herbatnikami. W rondelku roztapiamy 100 g masła, a następnie dodajemy do niego obie mąki, ciągle mieszając, aby nie powstały grudki. Następnie stopniowo dodajemy do tego 4 szklanki mleka i cukier oraz cukier wanilinowy. Wszystko ciągle mieszamy i podgrzewamy, a na koniec wbijamy po kolei jajka i jeszcze raz dokładnie łączymy całość trzepaczką. Gdy masa będzie gęsta i jednolita, odstawiamy ją do wystudzenia.

W międzyczasie drugim garnuszku podgrzewamy resztę mleka razem z wiórkami kokosowymi. Gdy masa zacznie wrzeć, dodajemy kaszę mannę oraz pozostałe masło i dalej podgrzewamy, ciągle mieszając, aż kaszka napęcznieje i zgęstnieje. 

Do wcześniej przygotowanej masy budyniowej dodajemy przestudzoną kokosową kaszę mannę i miksujemy całość na jednolity krem. Tak przygotowaną masę wykładamy na spód z ciasteczek, wyrównujemy i odstawiamy do lodówki.

Kiedy ciasto budyniowe z kaszą manną już lekko stężeje, podgrzewamy w garnuszku śmietankę kremówkę, po czym zdejmujemy ją z palnika i wrzucamy do środka połamaną czekoladę. Dokładnie rozpuszczamy całość, aż powstanie lśniąca polewa i odstawiamy ją do ostudzenia. Gdy polewa przestygnie, wylewamy ją na wierzch ciasta budyniowego i wstawiamy całość do lodówki.