Por to warzywo, które wykorzystujemy w kuchni na wiele sposobów. Zapiekanki, zupy i surówki nabierają wyrazu, gdy dodajemy do nich por. Jego lekko ostry smak świetnie komponuje się z wieloma dodatkami, a soczysty, zielony kolor przywodzi na myśl wiosnę. Por jest dodatkowo bardzo zdrowy. Znajduje się w nim ponad 80 substancji odżywczych.

Nie dziwne więc, że por znalazł się także w przepisie na surówkę siostry Anastazji. Jej przepisy biją rekordy popularności. Sukces to prostota w wykonaniu i przystępne składniki. Tak samo jest w tym przypadku. Ta surówka jest prosta, ale bardzo smaczna. Ale jej wyjątkowość tkwi w 2 dodatkowych składnikach dorzuconych do klasycznej surówki z pora. To kiszone ogórki i rodzynki. Surówka nabiera zupełnie nowego wyrazu.

Przepis na surówkę z pora siostry Anastazji:

  •     1 duży pory
  •     1 jabłko
  •     2 ogórki kiszone
  •     garść rodzynek
  •    pęczek natki pietruszki lub szczypioru
  •     2 łyżki oliwy
  •     musztarda
  •     sól i pieprz

Wykonanie:

  1. Por myjemy, kroimy na drobne plasterki i przelewamy wrzątkiem, by pozbyć się nadmiaru ostrości. Zaraz potem przelewamy zimną wodą, by go zahartować i by nie stracił koloru. Dokładnie odsączamy z wody.
  2. Rodzynki moczymy kilka minut w miseczce z gorącą wodą by zmiękły.
  3. Jabłko obieramy i ścieramy na tarce na grubych oczkach. Ogórki kiszone kroimy w drobne plasterki. Wszystko wkładamy do dużej miski, przyprawiamy sola, pieprzem, musztardą, dosypujemy posiekana natkę, albo szczypiorem i wszystko dokładnie mieszamy.

Surówka jest gotowa do jedzenia.