Surówka to nieśmiertelny przepis na dodatek do obiadu. Najczęściej robimy ją z tartej marchewki. Zwykle towarzyszą jej świeża lub kiszona kapusta, jabłko, por, seler naciowy, czasem chrzan i majonez, czasem winegret. Zawsze zachwyca świeżością i równowagą między kwaskowymi i słodkimi elementami. W czerwcu w salaterce nie może zabraknąć młodej marchwi. To jedno z trzech kolorowych warzyw początku lata, obok kapusty i botwinki. Żeby zrobić surówkę pełną nieocenionych wartości odżywczych, warto połączyć ją z chrupiącymi nasionami i orzechami.
Jak wykorzystać młodą marchewkę w kuchni?
Młoda marchewka nie różni się drastycznie w smaku od swojej starszej wersji, ale zawsze można liczyć na to, że będzie jasnopomarańczowa, jędrna, słodka, soczysta i chrupiąca. Jest mniejsza i smuklejsza od swoich koleżanek sprzedawanych jesienią i zimą, a przez to elegancko prezentuje się w całości. Można podać ją w miodowej glazurze lub upieczoną z czosnkiem i ziołami. Świetnie smakuje długo duszona w maśle lub serwowana surowo do pasty z ciecierzycy (w formie crudités) Ciekawie prezentuje się posypana pokruszoną fetą, niebieskim serem pleśniowym lub aromatyczną przyprawą zatar.
Warto zaopiekować się też okazałą, bujną, zieloną nacią młodej marchewki, z której można zrobić naprawdę wiele rzeczy, chociaż często ją wyrzucamy. Można nią po prostu udekorować sałatkę lub surówkę, ale warto też urozmaicić swój przepiśnik o takie pozycje jak:
- pesto z natki marchewki,
- zupa krem z natki marchewki (z dodatkiem ziemniaków i czosnku),
- zielone smoothie z natką marchewki.
Przepis na chrupiącą surówkę z młodej marchewki
Do zrobienia tego zdrowego dania do chrupania nie potrzeba wiele. Bohaterem potrawy mają być młode marchewki i nic nie powinno przyćmić ich smaku. Nadbudowujemy przede wszystkim strukturę sałatki, dodając orzechy i nasiona, a słodycz pomarańczowego warzywa podkreślają rodzynki. Dzięki temu zyskuje moc nienasyconych kwasów tłuszczowych i błonnika. Lekki dressing w stylu winegret oferuje słodkie, kwaskowe i pikantne nuty smakowe. Wykorzystajcie ulubiony tłuszcz roślinny (niekoniecznie oliwę, może być też olej z pestek winogron lub awokado), sok z cytrusów, ostrą musztardę i czosnek oraz element, który dopełni kompozycję – płynne złoto w postaci miodu, syropu klonowego lub syropu z agawy. Opcjonalnie dorzućcie ulubione przyprawy. Surówka z marchewką zyska zupełnie nowy charakter, jeśli użyjecie kuminu lub curry.
Składniki na surówkę:
- 10 młodych marchewek
- ½ szklanki rodzynek sułtańskich
- 1 łyżka pestek dyni
- 1 łyżka płatków migdałowych
- 1 łyżka orzechów pekan lub włoskich
Składniki na dressing:
- 5 łyżek oliwy
- 1 łyżeczka musztardy dijon
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżeczka soku z pomarańczy
- 1 ząbek czosnku
- ½ łyżeczki miodu lub syropu klonowego
- ½ łyżeczki soli
Przygotowanie:
- Obierzcie marchewki (natkę odetnijcie, możecie wykorzystać ją później do innych dań lub dekoracji). Zetrzyjcie je na grubych oczkach tarki jak na surówkę coleslaw lub pokrójcie julienne (w cienkie słupki).
- Uprażcie pestki dyni, płatki migdałowe i orzechy na suchej patelni lub rozrzućcie je na blaszce wyłożonej pergaminem i podpieczcie. Powinny się lekko zezłocić i wydzielić aromat. Dzięki temu pozbędziecie się z nich charakterystycznej goryczki i będą mocniej chrupać. Odstawcie do wystudzenia. Jeśli rodzynki są bardzo wysuszone, namoczcie je wcześniej w wodzie lub herbacie. Odzyskają wtedy mięsistą strukturę. Dobrze je odsączcie.
- Przygotujcie dressing. Wymieszajcie musztardę, sok z cytryny i pomarańczy, miód i sól. Dodajcie czosnek przeciśnięty przez praskę (może być też suszona przyprawa). Mieszając sos rózgą, wlejcie oliwę. Rozrabiajcie, aż wszystkie składniki połączą się w emulsję.
- Wymieszajcie tartą marchewkę z orzechami, pestkami, rodzynkami i dressingiem. Doprawcie solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem do smaku. Udekorujcie zielonymi listkami, najlepiej natką pietruszki lub marchewki.
Surówka z marchewki z majonezem
W wersji z cytrusowo-czosnkowym winegretem surówka z marchewki do obiadu jest lekka, pożywna i aromatyczna. Sos nie przyćmiewa smaku młodego warzywa, a raczej go podkreśla. Nic jednak nie stoi na przeszkodzie, żeby przyrządzić tartą marchewkę z majonezem. Można wykorzystać klasyczny sos ze słoiczka lub zrobić go samodzielnie. Ciekawym pomysłem będzie wtedy użycie smakowego oleju, na przykład aromatyzowanego bazylią, czosnkiem lub chili. Domowy majonez sprawi, że surówka będzie pysznie kremowa i sycąca. Spróbujcie dodać do niej pokrojony w małą kostkę ananas i szczyptę cynamonu.
















