Nie macie pomysłu na szybki i smaczny dodatek do obiadu? Nie kombinujcie z wymyślnymi przepisami, tylko wybierzcie sałatkę z kapusty. Do klasycznej receptury warto jednak dodać 2 niecodzienne dodatki, a smak i wygląd będą jak z najlepszej restauracji. Zobaczcie, o czym mowa i bierzcie się za siekanie. 

Jak zrobić surówkę z kapusty inaczej?

Klasyczny przepis na surówkę z białej kapusty składa się z marchewki, jabłka, koperku i cebulki, jednak wariacji na temat tego przysmaku jest całe mnóstwo. Możemy spotkać wersję z porem, koperkiem, papryką, a to wszystko w przeróżnych sosach, zarówno na bazie oliwy, jak i majonezu czy śmietany.

Ostatnio wpadliśmy jednak na jeszcze inny przepis, tym razem na włoską nutę. Kapustę łączy się w nim z nietypowymi dodatkami, a mianowicie dodaje się posiekane oliwki i pokruszony ser feta. Całość polewamy natomiast dressingiem z oliwy, octu i miodu, przez co gotowa surówka z kapusty jest jednocześnie lekka i odświeżająca, ale przy tym też idealnie wyrazista.

Ta niecodzienna surówka z kapusty pochodzi z Instagramowego profilu @dilettasecco. Zobaczcie dokładne proporcje i koniecznie spróbujcie, a nie pożałujecie. 

Przepis na surówkę z kapusty, fety i oliwek

Składniki:

  • 1 biała kapusta,
  • 200 g fety,
  • 100 g czarnych oliwek,
  • 100 g zielonych oliwek,
  • 5 cebulek dymek,
  • pół szalotki,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • 1 łyżka octu winnego czerwonego,
  • 1 łyżeczka miodu,
  • sól do smaku,
  • suszony koperek.

Przygotowanie:

Kapustę drobno szatkujemy i przekładamy do dużej miski. Dodajemy też drobno pokrojoną dymkę, suszony koperek i pokruszony ser feta. Połowę czarnych i zielonych oliwek kroimy w plasterki i również dorzucamy do miski.

W drugiej miseczce robimy sos, mieszając oliwę, ocet, miód oraz drobno posiekaną szalotkę i resztę oliwek. Wszystko doprawiamy do smaku solą i dokładnie mieszamy, a następnie wylewamy na surówkę i raz jeszcze łączymy całość. 

 

Źródło: Instagram.com/dilettasecco/