W książkach kucharskich i sieci znajdziemy mnóstwo przepisów na schab pieczony czy różnego rodzaju rolady, jednak ta receptura jest inna niż wszystkie, nie tylko za sprawą składników, ale i samej obróbki.

Jak zrobić schab 10-minutowy? Zapamiętajcie prostą zasadę

Schab 10-minutowy gotuje się w marynacie z wody, majonezu, musztardy i przypraw, dzięki której mięso wychodzi pełne smaku i aromatu. Wszystkie te składniki wystarczy wymieszać wszystkie składniki marynaty w jednym garnku i zanurzyć w tym kawałek schabu. Potem zostaje już tylko gotowanie, ale trzeba tu pamiętać o zasadzie 2x5.

Jak wskazuje sama nazwa, mięso trzeba gotować 2 razy po 5 minut. Ta prosta metoda oznacza po prostu, że po pierwszym krótkim obgotowaniu musi ono zostać całkowicie wystudzone, a potem trzeba wstawić je na palnik jeszcze raz na kolejne 5 minut. Taki podwójnie gotowany schab wspaniale przesiąknie wszystkimi smakami i będzie miał idealną strukturę. Jedyne, o czym musicie tu pamiętać, to odpowiednie proporcje zalewy. Zobaczcie je i zanotujcie.

Prosty przepis na schab 10-minutowy

Składniki:

  • 1 kg schabu wieprzowego,
  • 2,5 l wody,
  • 4 łyżki soli,
  • 1 łyżka cukru,
  • 4 ząbki czosnku,
  • po 3 łyżki majonezu i musztardy,
  • 1 łyżeczka pieprzu mielonego,
  • 1 łyżeczka mielonej papryki słodkiej,
  • 2 łyżki suszonego majeranku,
  • 5 szt. ziela angielskiego,
  • 4 duże liście laurowe.

Przygotowanie:

W dużym garnku mieszamy wodę z majonezem, musztardą, pokrojonym w plasterki czosnkiem i wszystkimi przyprawami. Wszystko dokładnie łączymy, a następnie zanurzamy w powstałej mieszance schab, przykrywamy pokrywką i gotujemy przez dokładnie 5 minut. Po tym czasie odstawiamy garnek z palnika i zostawiamy mięso zanurzone w marynacie do całkowitego wystudzenia.

Gdy schab w marynacie ostygnie, ponownie wstawiamy cały garnek na kuchenkę i gotujemy całość następnych 5 minut. Teraz znów odstawiamy naczynie z mięsem i zalewą do całkowitego wystudzenia i po tym możemy już odcedzić, osuszyć i podawać schab na stół.