Co roku na kilka dni przed świętami pieczecie spód do mazurka, aby potem wypełnić go masą kajmakową czy płynną czekoladą i udekorować bakaliami? Tym razem, zanim jeszcze zaczniecie przygotowania, pamiętajcie o 1 ważnej zasadzie, a ciasto kruche wyjdzie lepsze niż kiedykolwiek wcześniej. Zobaczcie, o czym mowa i wprowadźcie tę regułę do swoich kuchni.

Jak zrobić kruche ciasto na mazurek, żeby nie wyszło twarde?

Twardy spód do mazurka to częsta kulinarna wpadka, dlatego warto wiedzieć, jak jej uniknąć. Okazuje się, że zwykle problem tkwi w 1 popularnym błędzie. Otóż ciasto kruche wychodzi twarde przez zbyt długie wyrabianie go w dłoniach. Ten typ ciasta nie lubi ciepła rąk, dlatego zamiast od razu zagniatać wszystkie produkty ręcznie, znacznie lepiej będzie najpierw przesiekać składniki nożem, a dopiero później krótko je wyrobić na jednolite ciasto. Gotową kulkę masy od razu chowamy do lodówki, bo to właśnie dzięki schłodzeniu, spód stanie się potem przyjemnie kruchy.

Jakie są proporcje na kruchy spód do mazurka?

Bardzo ważną kwestią dla uzyskania idealnej kruchości jest też odpowiedni stosunek produktów, a konkretniej właściwa ilość mąki. To właśnie nadmiar tego sypkiego składnika sprawia, że masa po upieczeniu wysycha i bardzo mocno twardnieje, dlatego pamiętajcie, aby zawsze używać mąki, masła i cukru w proporcji 3:2:1. Jeśli natomiast już zagnietliście zbyt twardą masę, możecie uratować tradycyjny mazurek kajmakowy, dorzucając do masy łyżkę kwaśnej śmietany lub odrobinę bardzo zimnej wody. 

spód do mazurka przepis

Przepis na spód do mazurka

Składniki:

  • 300 g mąki (po 150 g pszennej i krupczatki),
  • 200 g zimnego masła,
  • 100 g białego cukru,
  • 1 żółtko.

Przygotowanie:

Zimne masło kroimy w kostkę i wykładamy na stolnicę. Dodajemy też cukier, żółtko oraz obie mąki, a następnie wszystko szybko siekamy nożem. Wstępnie połączoną masę krótko wyrabiamy ręcznie, po czym szczelnie owijamy folią spożywczą i wkładamy do zamrażarki na co najmniej godzinę.

Po tym czasie wałkujemy ciasto i wylepiamy nim dowolną foremkę, wyłożoną wcześniej papierem do pieczenia. Tak przygotowany spód do mazurka pieczemy w 180 stopniach przez około 15 minut. Gotowe ciasto studzimy, a dopiero potem wypełniamy ulubionym nadzieniem, przygotowując mazurek chałwowy, czekoladowy czy pistacjowy.

Czym wypełnić spód do mazurka?

Mając już gotowe ciasto kruche na mazurki, większość pracy jest zrobiona, bo cała reszta idzie już błyskawicznie. Spody wystarczy bowiem tylko wypełnić ulubionym nadzieniem, takim jak:

  • domowy kajmak,
  • czekolada rozpuszczona w kąpieli wodnej,
  • masło orzechowe,
  • krem pistacjowy,
  • masa chałwowa,
  • powidła śliwkowe,
  • krem z kaszy manny,
  • masa marcepanowa,
  • mus cytrynowy.