Maj jest najlepszym miesiącem na zbieranie młodych liści i pędów pokrzywy. Właśnie teraz zawierają one najwięcej wartościowych substancji dobroczynnych dla organizmu, a przy tym są delikatne, świeże i pyszne - warto je zbierać nie tylko ze względu na właściwości prozdrowotne, ale i smakowe! Te wczesne, młode listki można jeść na surowo w pastach, sałatkach i sosach.  Można też przygotowywać cenne soki, syropy, napary, napoje oraz zupy.

Właściwości pokrzywy

Pokrzywa jest cennym źródłem witaminy C, witaminy B5 oraz kwasu linolowego i oleinowego. Działa moczopędnie i jest szczególnie polecana przy osobach cierpiących na skąpomocz. Jak stosować pokrzywę na włosy? Wystarczy przygotować napar lub zmiksować liście i niewielką ilość wcierać raz w tygodniu w skalp. Pomaga w ten sposób zahamować łysienie oraz pobudzić mieszki włosowe do wzrostu.

Stosowanie pokrzywy w ciąży powinno być skonsultowane z lekarzem, gdyż picie jej liści w pierwszym trymestrze może prowadzić do skutków ubocznych w postaci krwawienia oraz zwiększać ryzyko poronienia. Na co pokrzywa jest najczęściej stosowana? Do sporządzania naparów wspomagających oczyszczanie organizmu oraz przygotowania płukanek z pokrzywy wzmocnienie cebulek włosowych. Dodatkowo jest polecana dla osób chcących obniżyć poziom cholesterolu i alergików, gdyż działa przeciwhistaminowo.

Sok z pokrzywy – przepis

Jak przyrządzić pokrzywę, aby powstał z niej apetyczny sok? Część osób, które próbowały soku z pokrzywy, twierdzi, że największą przeszkodą okazał się trawiasty smak napoju. Sprawa jest prosta: jeśli właśnie ta nuta nam przeszkadza, skorzystajmy z dodatków. Jakich?

Składniki:

  • 2 szklanki liści młodej pokrzywy
  • 2 szklanki liści szpinaku lub sałaty
  • 1 limonka
  • 1 plaster świeżego ananasa (ewentualnie może być z puszki)
  • garść mięty

Sposób przygotowania:

  1. Składniki należy po prostu przepuścić przez wyciskarkę wolnoobrotową, wkładając do wlotu raz owoc, a raz zieleninę, by proces przebiegał sprawniej. Oczywiście, dodatki owocowe możemy dowolnie modyfikować.
  2. Przy braku wyciskarki, można po prostu z tych samych składników przygotować koktajl w blenderze.

Syrop z pokrzywy – przepis

Syrop z pokrzywy szczególnie przydaje się w okresie jesienno-zimowym. Wspiera działanie górnych dróg oddechowych oraz układu odpornościowego. Pomaga przy anemii i stanach osłabienia organizmu. Ze względu na działanie moczopędne jest stosowany w przypadku obrzęków.

Składniki:

  • 3 litry wody
  • 2 kg liści młodej pokrzywy
  • 30 dag cukru
  • 2 cytryny

Sposób przygotowania:

  1. Liście pokrzywy należy zalać zimną wodą, a następnie gotować przez 20 minut.
  2. Wywar przecedzić, dodać do niego cukier i sok cytrynowy, a następnie gotować kilka minut.
  3. Tak powstały syrop przelać do ciemnych butelek i pasteryzować przez 30 minut.

Zupa z pokrzyw

Dania z pokrzywy cieszyły się niegdyś dużą popularnością, przede wszystkim ze względu na łatwą dostępność rośliny. Zupa pokrzywowa jest zdrowa, a na dodatek smaczna. Jak ją przyrządzić? Przepis znajdziecie poniżej:

Sałatka z pokrzywy

Potrawy z pokrzywy mogą być również serwowane bez obróbki termicznej. Najlepszym przykładem jest sałatka z tą rośliną w roli głównej.

Składniki:

  • dużo świeżych i młodych liści pokrzywy
  • natka pietruszki
  • jogurt naturalny lub śmietana
  • sok z cytryny
  • cukier
  • sól

Sposób przygotowania:

  1. Liście pokrzywy umyć i zalać chłodną, przegotowaną wodą. Moczyć je przez 15 minut. Po odcedzeniu liście posiekać na drobne kawałki. Dodać do nich posiekaną zieloną pietruszkę i dokładnie wymieszać.
  2. Kolejny krok to przygotowanie sosu. Należy połączyć składniki w proporcji: 2 łyżki jogurtu naturalnego plus 1 łyżeczka soku z cytryny. W zależności od preferencji sos posolić lub posłodzić. Zalać nim sałatkę i od razu podawać.

Napar z pokrzywy

Napar z pokrzywy wspomaga przemianę materii, wzmacnia układ odpornościowy, działa przeciwkrwotocznie, a także wpływa na stan włosów skóry oraz paznokci. Jak przygotować go w domu?

Składniki:

  • 4 łyżki posiekanych świeżych liści
  • 4 szklanki gorącej wody

Sposób przygotowania:

  1. Liście zalać wodą i gotować na małym ogniu pod przykryciem przez 5 minut.
  2. Tak przygotowany napar odstawić na 10 minut, pozostawiając przykrywkę.
  3. Przecedzić i przelać do filiżanek lub termosu. Zalecana lecznicza dawka to pół szklanki naparu trzy razy w ciągu dnia.

Aromatyczne pesto z pokrzywy

Pesto z pokrzywą to wariacja na temat włoskiego, bazyliowego oryginału. Jest idealne na śniadanie, obiad lub jako przekąska. Jak je zrobić?

Składniki:

  • 2-3 garście młodej pokrzywy
  • 2 garście pestek słonecznika
  • garść orzechów nerkowca
  • ok. 6 dag oliwy dobrej jakości
  • 2 ząbki czosnku
  • sól

Sposób przygotowania:

  1. Orzechy nerkowca najpierw namoczyć na kilka godzin.
  2. Liście pokrzywy dokładnie umyć.
  3. Ziarna słonecznika lekko osolić i podprażyć na suchej patelni. Czosnek obrać.
  4. Tak przygotowane składniki wrzucić do blendera i zmiksować na pastę.
  5. Można podawać ją do pieczywa, makaronu lub jako dip.