Jeszcze kilkanaście - kilkadziesiąt lat temu pokrzywa wykorzystywana była powszechnie w kuchni i medycynie ludowej. Sprawdza się w potrawach wytrawnych i słodkich, na surowo i po obróbce termicznej. Młoda pokrzywa, a szczególnie jej liście zbierane przed kwitnieniem to bardzo wartościowy produkt, który warto mieć w swojej kuchni. To z nich można przygotowywać napary, napoje oraz sałatki.
Właściwości pokrzywy
Pokrzywa jest cennym źródłem witaminy C, witaminy B5 oraz kwasu linolowego i oleinowego. Działa moczopędnie i jest szczególnie polecana przy osobach cierpiących na skąpomocz. Jak stosować pokrzywę na włosy? Wystarczy przygotować napar lub zmiksować liście i niewielką ilość wcierać raz w tygodniu w skalp. Pomaga w ten sposób zahamować łysienie oraz pobudzić mieszki włosowe do wzrostu.
Stosowanie pokrzywy w ciąży powinno być skonsultowane z lekarzem, gdyż picie jej liści w pierwszym trymestrze może prowadzić do skutków ubocznych w postaci krwawienia oraz zwiększać ryzyko poronienia. Na co pokrzywa jest najczęściej stosowana? Do sporządzania naparów wspomagających oczyszczanie organizmu oraz przygotowania płukanek z pokrzywy wzmocnienie cebulek włosowych. Dodatkowo jest polecana dla osób chcących obniżyć poziom cholesterolu i alergików, gdyż działa przeciwhistaminowo.
Sok z pokrzywy – przepis
Jak przyrządzić pokrzywę, aby powstał z niej apetyczny sok? Część osób, które próbowały soku z pokrzywy, twierdzi, że największą przeszkodą okazał się trawiasty smak napoju. Sprawa jest prosta: jeśli właśnie ta nuta nam przeszkadza, skorzystajmy z dodatków. Jakich?
Składniki:
- 2 szklanki liści młodej pokrzywy
- 2 szklanki liści szpinaku lub sałaty
- 1 limonka
- 1 plaster świeżego ananasa (ewentualnie może być z puszki)
- garść mięty
Sposób przygotowania:
- Składniki należy po prostu przepuścić przez wyciskarkę wolnoobrotową, wkładając do wlotu raz owoc, a raz zieleninę, by proces przebiegał sprawniej. Oczywiście, dodatki owocowe możemy dowolnie modyfikować.
- Przy braku wyciskarki, można po prostu z tych samych składników przygotować koktajl w blenderze.
Syrop z pokrzywy – przepis
Syrop z pokrzywy szczególnie przydaje się w okresie jesienno-zimowym. Wspiera działanie górnych dróg oddechowych oraz układu odpornościowego. Pomaga przy anemii i stanach osłabienia organizmu. Ze względu na działanie moczopędne jest stosowany w przypadku obrzęków.
Składniki:
- 3 litry wody
- 2 kg liści młodej pokrzywy
- 30 dag cukru
- 2 cytryny
Sposób przygotowania:
- Liście pokrzywy należy zalać zimną wodą, a następnie gotować przez 20 minut.
- Wywar przecedzić, dodać do niego cukier i sok cytrynowy, a następnie gotować kilka minut.
- Tak powstały syrop przelać do ciemnych butelek i pasteryzować przez 30 minut.
Zobacz też: Mikstura z liści pokrzywy zwalczająca mszyce ->>
Nalewka z pokrzywy – przepis
Kolejna receptura na napój to tym razem wykorzystująca korzenie pokrzyw propozycja dla miłośników procentów. Jak przygotować nalewkę z pokrzywy?
Składniki:
- 50 dag korzeni pokrzywy
- 500 ml wódki
Sposób przygotowania:
- Młode, zebrane wiosną lub jesienią korzenie należy umyć i pokroić w drobne kawałki.
- Trafiają one do butelek, gdzie zalewamy je wódką i odstawiamy na miesiąc w chłodne miejsce.
Do nalewki można dodać także miód. Będzie ona wówczas słodsza i bardziej wyrazista.
Zupa z pokrzyw – przepis
Dania z pokrzywy cieszyły się niegdyś dużą popularnością, przede wszystkim ze względu na łatwą dostępność rośliny. Zupa pokrzywowa jest zdrowa, a na dodatek smaczna. Jak ją przyrządzić?
Składniki:
- 3 szklanki listków młodej pokrzywy
- 4 młode ziemniaki
- 2 marchewki
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 2 liście laurowe
- śmietana do zabielenia zupy
- ziele angielskie
- majeranek
- sól
- świeżo mielony pieprz
Sposób przygotowania:
- W pierwszej kolejności pokrzywę należy sparzyć wrzątkiem.
- W dużym garnku zagotować wodę z dodatkiem liścia laurowego, ziela angielskiego, soli, pokrojonego czosnku oraz warzyw, z wyjątkiem cebuli.
- Pokrzywę i cebulę drobno posiekać i przesmażyć na maśle z dodatkiem majeranku i dużej ilości pieprzu.
- Gdy warzywa w garnku będą miękkie, dodać zawartość patelni i gotować jeszcze chwilę.
- Dowolnie doprawiać. Można zabielić śmietaną tuż przed podaniem. Jeśli chcemy, można wszystkie składniki zmiksować i tym samym przygotować zupę-krem z pokrzywy.
Sałatka z pokrzywy – przepis
Potrawy z pokrzywy mogą być również serwowane bez obróbki termicznej. Najlepszym przykładem jest sałatka z tą rośliną w roli głównej.
Składniki:
- dużo świeżych i młodych liści pokrzywy
- natka pietruszki
- jogurt naturalny lub śmietana
- sok z cytryny
- cukier
- sól
Sposób przygotowania:
- Liście pokrzywy umyć i zalać chłodną, przegotowaną wodą. Moczyć je przez 15 minut. Po odcedzeniu liście posiekać na drobne kawałki. Dodać do nich posiekaną zieloną pietruszkę i dokładnie wymieszać.
- Kolejny krok to przygotowanie sosu. Należy połączyć składniki w proporcji: 2 łyżki jogurtu naturalnego plus 1 łyżeczka soku z cytryny. W zależności od preferencji sos posolić lub posłodzić. Zalać nim sałatkę i od razu podawać.
Napar z pokrzywy – przepis
Napar z pokrzywy wspomaga przemianę materii, wzmacnia układ odpornościowy, działa przeciwkrwotocznie, a także wpływa na stan włosów skóry oraz paznokci. Jak przygotować go w domu?
Składniki:
- 4 łyżki posiekanych świeżych liści
- 4 szklanki gorącej wody
Sposób przygotowania:
- Liście zalać wodą i gotować na małym ogniu pod przykryciem przez 5 minut.
- Tak przygotowany napar odstawić na 10 minut, pozostawiając przykrywkę.
- Przecedzić i przelać do filiżanek lub termosu. Zalecana lecznicza dawka to pół szklanki naparu trzy razy w ciągu dnia.
Pesto z pokrzywy – przepis
Pesto z pokrzywą to wariacja na temat włoskiego, bazyliowego oryginału. Jest idealne na śniadanie, obiad lub jako przekąska. Jak je zrobić?
Składniki:
- 2-3 garście młodej pokrzywy
- 2 garście pestek słonecznika
- garść orzechów nerkowca
- ok. 6 dag oliwy dobrej jakości
- 2 ząbki czosnku
- sól
Sposób przygotowania:
- Orzechy nerkowca najpierw namoczyć na kilka godzin.
- Liście pokrzywy dokładnie umyć.
- Ziarna słonecznika lekko osolić i podprażyć na suchej patelni. Czosnek obrać.
- Tak przygotowane składniki wrzucić do blendera i zmiksować na pastę.
- Można podawać ją do pieczywa, makaronu lub jako dip.
Sprawdź też:
Komentarze