Jeśli codziennie na śniadanie jecie te same kanapki, najwyższa pora zmienić menu. Gdy za oknem ciemno i mróz nie odpuszcza, organizm potrzebuje solidnej dawki energii i czegoś, co rozgrzeje go od środka błyskawicznie. Warto wtedy przygotować słoneczną owsiankę, która na przekór zimie rozgrzeje i naładuje siły na długie godziny.
Dlaczego owsianka? Płatki owsiane są prawdziwą skarbnicą drogocennych witamin i minerałów, takich jak magnez, żelazo kwas foliowy, fosfor czy miedź, a także witaminy z grupy B. To także bogate źródło błonnika i beta-glukanu, które zapewniają długie poczucie sytości. Warto też wspomnieć, że owsianka składa się głównie z węglowodanów złożonych, które znacznie dłużej się trawią, a przez to równomiernie uwalniają energię. Dzięki temu po zjedzeniu takiego posiłku nie mamy nagłych wyrzutów insuliny i nie odczuwamy senności.

Co dodać do owsianki?

Aby jeszcze wzmocnić działanie owsianki warto dorzucić do niej składnik, który nie tylko pięknie zabarwi płatki owsiane, ale dodatkowo korzystnie wpłynie na cały organizm. Mowa tutaj o kurkumie. Przypisuje się jej właściwości wzmacniające i rozgrzewające organizm. Jej spożywanie poprawia funkcjonowanie trawienia, łagodzi objawy artretyzmu i reguluje metabolizm.
Kurkuma jest silnym antyutleniaczem, ma działanie przeciwzapalne i może zmniejszać ryzyko chorób serca, cukrzycy, alzheimera, czy udaru. Dodatkowo żółty kolor poprawia funkcjonowanie mózgu i wpływa na dobry nastrój.
Jednak by wykorzystać wszystkie cenne właściwości kurkumy należy ją przyjmować zawsze w obecności czarnego pieprzu. Najzdrowszym składnikiem kurkumy jest kurkumina, jednak jest ona słabo wchłanialna przez nasz organizm. czarny pieprz zawiera substancję o nazwie piperyna, która zwiększa przyswajanie kurkuminy w organizmie aż o 2000%.

Jest jeszcze 1 niesamowity składnik, który warto dosypać do owsianki. To pyłek pszczeli. Wieki temu nazywany był ambrozją bogów oraz fontanną młodości. Głównie przez to, że zawiera prawie wszystkie substancje niezbędne do rozwoju człowieka. Pyłek pobudza apetyt, reguluje przemianę materii, wzmacnia organizm i zwiększa poziom żelaza we krwi. Dodatkowo eliminuje szkodliwe oddziaływanie czynników chemicznych na nasz organizm.

Słoneczna owsianka

Nie ma zatem na co czekać, tylko zabierać się do przygotowania słoneczniej owsianki. Do jej zrobienia potrzebujecie:

  • 1 szklanka płatków owsianych
  • 2 szklanki mleka
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • odrobina miodu
  • 2 łyżeczki oleju kokosowego
  • szczypta pieprzu
  • garść migdałów
  • 1 łyżeczka pyłku pszczelego

W rondelku rozpuśćcie olej kokosowy z kurkumą, cynamonem i pieprzem. Gdy już będą całkowicie rozpuszczone dosypcie płatki owsiane i zalejcie mlekiem. Na wolnym ogniu gotujcie całość około 10 minut od momentu zagotowania cały czas mieszając, by owsianka się nie przypaliła. Po tym czasie zdejmijcie owsiankę z ognia, pozostawcie na chwilę, by lekko przestygła i dodajcie miód. Przed samym podaniem posypcie owsiankę pyłkiem pszczelim i pokruszonymi migdałami.

Inne składniki owsianki?

Jeśli chcecie, możecie dodać do owsianki jeszcze inne składniki. Zamiast migdałów możecie dosypać orzechy, które akurat macie pod ręką. Możecie tez dorzucić kilka suszonych jagód goji.