Ta owsianka smakuje jak ulubiony deser, ale jest o wiele zdrowsza, pełna błonnika i białka. Owsianka tiramisu będzie idealna  dla miłośników czekolady i kawy. Warstwa czekoladowo-kawowa jest kremowa, o lekkim smaku kawy i zrównoważona gęstą kremową warstwą serka mascarpone. Czy można chcieć coś więcej?

Płatki owsiane zapewniają zdrową porcję białka i błonnika, a czekolada pobudza i nadaje energii na cały dzień. Do tego nasiona chia i syrop klonowy i nie zjecie lepszej owsianki od tej.
Przygotowanie tej owsianki jest bardzo proste, a do jej wykonania potrzebujecie:

  • 1/2 szklanka płatków owsianych
  • 2 łyżki nasion chia
  • 1 łyżka niesłodzonego kakao w proszku
  • szczypta soli
  • 100 ml świeżo parzonej kawy lekko schłodzonej
  • ekstrakt waniliowy
  • 100 ml mleko roślinne lub zwykłe, w zależności od upodobań
  • syrop klonowy lub miód
  • serek mascarpone, opakowanie 250 g
  • 1 łyżka cukru pudru

Najpierw w dużym szczelnym pojemniku wymieszaj wszystkie suche składniki: płatki owsiane, nasiona chia, niesłodzone kakao w proszku i sól.
Następnie dodajcie płynne składniki: parzoną kawę, mleko i syrop klonowy lub miód.
Mieszajcie do czasu, aż wszystkie składniki równomiernie się połączą, a płatki owsiane całkowicie pokryją się płynami.
Zamknijcie pokrywkę pojemnika i umieśćcie go w lodówce na noc lub na co najmniej 5 godzin.

Rano przygotujcie warstwę mascarpone. Serek zmiksujcie z 1 jajkiem i cukrem pudrem aż będzie puszysty i lekki.

Teraz wyjmijcie płatki owsiane z lodówki.
Do przygotowanych słoiczków układajcie naprzemiennie warstwy deseru.
Zacznijcie od dodania warstwy płatków owsianych z namoczonych przez noc w kawowo-czekoladowej miksturze , a następnie dodajcie 2-3 łyżki mascarpone. Powtarzajcie te czynności, aż dojdziecie do szczytu słoika, kończąc na grubej warstwie mascarpone. Na wierzchu posypcie warstwą kakao lub startą gorzką czekoladą.

Zjedzcie od razu albo zakręćcie słoik pokrywką by owsianka zachowała wilgoć i aromat i zabierzcie ze sobą do pracy.

Rada: Tak namoczone płatki owsiane można przechowywać w lodówce do 3 dni w hermetycznym pojemniku, jeśli nie są połączone z mascarpone.