Siostra Anastazja nigdy nie zawodzi. wydawać by się mogło, że zawsze ma pod ręką przepis na każdą okazję. Mamy jeszcze co prawda lato, ale warto już teraz pomyśleć o tym, co przygotujecie na przykład… na Boże Narodzenie. Do pieczeni doskonale będą pasowały śliwki w occie domowej roboty - a przecież właśnie mamy sezon na te owoce. Zróbcie je w zalewie z korzennymi przyprawami, a zimą będziecie mieli pyszne śliwki do pieczeni i pasztetu. 

Przepis na śliwki w occie siostry Anastazji

Składniki:

  • 1 kg śliwek węgierek
  • 0,8 l wody
  • 1 szklanka cukru
  • ¾ szklanki octu
  • 2 łyżki goździków
  • 1 laska cynamonu
  • 1 laska wanilii

Przygotowanie:

Najpierw wyparzcie i dokładnie wysuszcie słoiki - to podstawa udanych przetworów. Następnie umyjcie śliwki. Każdą przekrójcie na pół i usuńcie pestki. Ułóżcie śliwki ciasno w słoikach.
W kolejnym kroku należy przygotować zalewę. Wlejcie do garnka około 800 ml wody i wsypcie 1 szklankę cukru. Podgrzejcie i mieszajcie, aż cukier się rozpuści. Gdy woda zacznie wrzeć, dodajcie jeszcze ¾ szklanki octu, 2 łyżki goździków, laskę wanilii i cynamonu. Podgrzewajcie do ponownego zagotowania i wyłączcie gaz pod garnkiem, gdy woda zacznie wrzeć. 
Tak przygotowaną zalewę wlejcie do słoików ze śliwkami. Mocno zakręćcie, a następnie zapasteryzujcie - na przykład w garnku. Należy wyłożyć go bawełnianą ściereczką tak, by słoiki nie dotykały dna ani ścianek garnka. Zalejcie je wodą do ¾ ich wysokości i od momentu zagotowania gotujcie 15 minut. Później należy ostrożnie wyjąć słoiki i ustawić na blacie do góry dnem. Kiedy ostygną, można przenieść je w suche i chłodne miejsce, np. do piwnicy czy spiżarni. 
Śliwki w occie pasują do mięs, wędlin i pieczeni - na Boże Narodzenie będą w sam raz. Możecie też dodać je do ciasta, a pachnącym sokiem doprawić sałatkę. 

Przetwory ze śliwek - przepisy

W naszym serwisie znajdziecie wiele ciekawych propozycji na przetwory ze śliwek. Wybraliśmy dla was kilka interesujących przepisów - wystarczy kliknąć w linki podane poniżej: