Większość osób najczęściej po zjedzeniu mandarynek wyrzuca skórki, albo wykorzystuje je do kompostowania. Jednak można zrobić z nich coś dużo bardziej bardzo przydatnego. To proszek mandarynkowy, który ma wiele zastosowań. Zobaczcie, jak go przygotować, a odtąd zajmie ważne miejsce w waszej półce na przyprawy.

Jak zrobić proszek ze skórki mandarynki w domu

Suszenie skórek mandarynek jest banalnie proste i możecie to zrobić w zwykłym piekarniku. Pamiętajcie, aby zawsze używać owoców organicznych. Jeśli nie możecie takich zdobić, zblanszujcie je przez krótki czas, aby usunąć pestycydy zawarte w skórkach. Skórki trzeba suszyć w niskiej temperaturze przez dłuższy czas, by pozbyć się wilgoci ze skórek całkowicie. Nie bądźcie zaskoczeni, bo kolor po wysuszeniu będzie dużo ciemniejszy. Jednocześnie aromat wzmocni się znacząco. Zobaczcie, jak dokładnie przygotować proszek ze skórek mandarynek.

Proszek ze skórek mandarynek

Żeby przygotować ten aromatyczny pył, wystarczy:

  • 8 szt . mandarynek bio

Mandarynki umyjcie. Obierzcie tak, aby skórka pozostała w dużych kawałkach. Odłóżcie kawałki owoców i zachowaj je do innego przepisu, np. do przygotowania sernika z mandarynkami.
Za pomocą ostrego noża delikatnie usuńcie białe skórki, najdokładniej, jak się da. Rozgrzejcie piekarnik do temperatury 80-90°C.  Na blaszce do pieczenia rozłóżcie pozbawione białych części skórki i pieczcie przez 120-150 minut. Mniej więcej co 20 minut przewracajcie skórki, by wysuszyły się równomiernie i uważajcie, żeby się nie przypaliły. Wyjmijcie skórki z piekarnika i poczekajcie, aż wystygną. Wystudzone skórki mandarynek zmielcie w młynku do kawy, albo do przypraw na proszek.
Gotowy proszek z mandarynek przechowujcie w szczelnym pojemniku w suchym miejscu do 6 miesięcy.   

Do czego stosować proszek ze skórek mandarynek?

Proszek ze skórek mandarynek po wysuszeniu będzie mieć subtelny gorzki smak i delikatny, wyrafinowany aromat. Można go stosować na wiele sposobów.

  • Dosypujcie do herbat i naparów ziołowych
  • Doprawiajcie słodkie potrawy, np budynie, dżemy, czy soki
  • Wymieszajcie z marynatą do mięsa drobiowego, nada mu cudowny aromat
  • Dodajcie do sosów. Wzmocni ich smak i nada delikatną nutkę cytrusową
  • Dosypcie do grzanego wina
  • Posypcie nim polewę na babeczki, aby dodać im cytrusowego smaku
  • Dosypujcie do koktajli
  • Dodajcie do ciasta, by nadać mu cytrusowego aromatu
  • Dodajcie do owsianki
  • Dodajcie do ciasta na kruszonkę
  • Dosypcie do masy na lody domowe

Proszek ze skórek jest tak uniwersalny, ze na pewno znajdziecie do niego jeszcze wiele zastosowań.