Najprostsza ryba z pieca wymaga tylko dodatku podstawowych przypraw i ewentualnie odrobiny oliwy. Często jednak dodaje się do niej również plasterki cytryny lub wyciśnięty z niej sok. Taki orzeźwiający dodatek idealnie pasuje do rybiego mięsa i często spotkamy go w wielu restauracjach czy smażalniach, ale mało kto wpadłby na to, aby zastąpić go innym owocem. Okazuje się jednak, że to fantastyczny pomysł.

Jak przyrządzić rybę, aby była pełna smaku i aromatu?

Wszyscy kojarzymy cytrynę jako klasyczny dodatek do ryby, ale równie dobrym wyborem będzie jej "kuzynka" mandarynka. Otóż soczyste i słodkie mandarynki świetnie pasują do ryb i można je wykorzystać zarówno do marynaty, jak i w formie dodatku do gotowego dania. Ten aromatyczny cytrus idealnie sprawdzi się więc do smażonych i pieczonych rybnych dań.

Nie wystarczy jednak tylko skropić rybę wyciśniętym z niej sokiem, a warto zapanierować plasterki mandarynki i obsmażyć na patelni jak to robimy przyrządzając kotlety schabowe. Taki chrupiący i soczysty zarazem dodatek genialnie podkręci delikatny smak ryby i doda charakteru całemu daniu. Wyjątkowa ryba w mandarynkach to przepis pochodzący z bloga stosmakowaliny.pl. Zobaczcie go i koniecznie spróbujcie.

Ryba z mandarynkami - przepis

Składniki:

  • 2 filety z ulubionej ryby o białym mięsie,
  • 2 mandarynki,
  • garść pomidorków koktajlowych,
  • 1 cebula,
  • 1-2 ząbki czosnku,
  • szczypta suszonego rozmarynu lub 1 gałązka świeżego,
  • sól ziołowa i pieprz do smaku,
  • bułka tarta do panierowania,
  • olej do smażenia.

Przygotowanie:

Czosnek i cebulę obieramy i drobno sikamy. Filety oczyszczamy i dokładnie osuszamy, a następnie układamy w naczyniu żaroodpornym i posypujemy solą, pieprzem oraz ziołami. Teraz obkładamy filety pokrojonymi warzywami i wyciskamy na nie sok z połowy mandarynki. Tak zamarynowaną rybę odstawiamy do lodówki na około 30 minut. 

Po tym czasie wstawiamy całość do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na około 20 minut. Pod koniec tego czasu wrzucamy do naczynia żaroodpornego umyte pomidorki koktajlowe i wyciskamy sok z pozostałej połówki mandarynki.

Drugą mandarynkę dokładnie czyścimy i kroimy w plasterki (razem ze skórką). Następnie każdy plaster panierujemy w bułce i obsmażamy na rozgrzanym oleju z obu stron. Tak przygotowane panierowane mandarynki serwujemy jako dodatek do pieczonej ryby.

Źródło: stosmakowaliny.pl