Słynna zakonnica siostra Anastazja nie ma sobie równych. Potrafi wyczarować przepyszne dania i desery dosłownie ze wszystkiego. Z jej przepisów korzysta już wielu Polaków i wciąż ma pomysły na coś nowego. Jeśli przepadacie za słodkimi przetworami z owoców, zachęcamy was do wykorzystania poniższego przepisu siostry Anastazji na domową konfiturę. Konfitury z malin wymagają trochę pracy, ale efekt jest tego wart. Gotowe przetwory ze sklepu nawet nie dorastają do pięt takiej konfiturze własnej roboty. 

Przepis siostry Anastazji na konfitury z malin

Składniki:

  • 2 kg malin
  • 4 szklanki świeżego soku z malin
  • 2 kg cukru
  • 1-2 łyżeczki spirytusu

Przygotowanie:

Dokładnie przejrzyjcie maliny. Do zrobienia konfitury nadają się tylko świeże i zdrowe owoce, dlatego wszystkie sztuki, które wzbudzają jakiekolwiek wątpliwości w tej kwestii, należy wyrzucić. Co ważne, malin do konfitury (jak i większości przetworów) nie należy myć. 

W kolejnym kroku pokropcie owoce spirytusem (w bardzo niewielkiej ilości). 

Do garnka wlejcie 4 szklanki soku z malin, wsypcie 2 kg cukru i dokładnie wymieszajcie, aż cukier się rozpuści. Podgrzewajcie, co jakiś czas mieszając. Gdy syrop się zagotuje, wyłączcie gaz pod garnkiem i dodajcie maliny. Wymieszajcie i odstawcie do ostygnięcia.

Po tym czasie należy ponownie zagotować zawartość garnka, odstawić i powtórzyć tę czynność jeszcze trzy razy. Pamiętajcie, by w trakcie studzenia konfitury zbierać pianę, która pojawi się na powierzchni.

Po wszystkim konfiturę malinową można już przełożyć do wyparzonych, suchych słoiczków. Zakręćcie je mocno i odstawcie w suche i chłodne miejsce. 
Co można zrobić z malin?
Właśnie trwa sezon na maliny jesienne, dlatego warto go wykorzystać do zrobienia smacznych przetworów (jak powyższa konfitura siostry Anastazji) i nie tylko. Skorzystajcie z poniższych przepisów dostępnych na naszej stronie i zróbcie coś pysznego z malin: