Kiedy macie imprezę rodzinną, spodziewacie się gości lub po prostu przychodzi ochota na pyszną sałatkę na kolację czy przekąskę między posiłkami, ten przepis zawsze się sprawdza. Wystarczy tylko kilka niedrogich składników i chwila przygotowań, a kubki smakowe szaleją z radości. Poznajcie to wyjątkowe danie z jeszcze bardziej wyjątkową historią i koniecznie zaserwujcie je na swoich stołach.

Jak zrobić sałatkę papieską?

Choć sałatka papieska brzmi wytwornie, to nic innego jak sycąca i pożywna sałatka ziemniaczana. Nazwa jednak nie jest przypadkowa, ponieważ mówi się, że była to ulubiona sałatka samego Benedykta XVI. Teraz sami możecie poczuć ten smak na swoich stołach, a jest to banalnie proste, bo zarówno lista składników, jak i proces przygotowania są bardzo krótkie. Wystarczy bowiem tylko kilka ziemniaków, jajek, ogórków kiszonych i dowolny ser żółty. Do tego dodajemy majonez, podstawowe przyprawy i odrobinę pikantnej musztardy na przełamanie smaku i gotowe. Kluczowe są jednak odpowiednie proporcje. Zobaczcie dokładny przepis poniżej i koniecznie przetestujcie ten przysmak.

Sałatka papieska - przepis

Składniki:

  • 7 ziemniaków
  • 4 jajka
  • 1 cebula czerwona
  • 150 g sera żółtego
  • 4 ogórki kiszonych
  • 4 łyżki majonezu
  • pół łyżeczki ostrej musztardy
  • pół pęczka szczypiorku
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

1. Ziemniaki gotujemy lekko al dente i odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Gotujemy i studzimy też jajka na twardo.

2. W tym czasie kroimy w kostkę cebulkę oraz ogórki kiszone, a szczypiorek drobno siekamy. Ser ścieramy na tarce o dużych oczkach. 

3. Ugotowane jajka i ziemniaki kroimy w dość dużą kostkę. Wrzucamy je do miski razem ze wszystkimi innymi składnikami i mieszamy z majonezem oraz musztardą. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem i wstawiamy całość do lodówki. Po upływie 1-2 godzin sałatka papieska jest gotowa do podania.