Wielkimi krokami zbliża się sylwester, a to oznacza, że czas pomyśleć o imprezowym menu. Na pożegnanie starego i powitanie nowego roku najlepiej sprawdzają się wszelkiego rodzaju przekąski na zimno oraz sałatki, które możemy pałaszować przez całą noc. Klasyką gatunku jest oczywiście sałatka gyros, bez której wielu z nas nie wyobraża sobie żadnej imprezy. Ten znany i lubiany przepis warto jednak przygotować z pewnym twistem. Podmieńcie jeden z podstawowych składników, a będziecie zachwyceni efektem. W tej wersji gyros posmakuje wam jeszcze bardziej.
Jak zrobić sałatkę gyros inaczej?
Choć na naszych stołach zdecydowanie najczęściej pojawia się sałatka gyros z kurczakiem, to przepis ten doskonale smakuje również z innym mięsem. Otóż, aby danie miało jeszcze lepszy smak i było bardziej sycące, kurczaka warto zastąpić podsmażonym mięsem mielonym. Taka niewielka zmiana robi ogromną różnicę w smaku, gdyż mięso wołowe bądź wieprzowe jest esencjonalne i bardziej soczyste od drobiu. Gwarantujemy, że pokochacie tę wersję od pierwszego kęsa.
Sałatka gyros z mięsem mielonym – przepis
Składniki:
- 1 mała kapusta pekińska
- 250 g mięsa mielonego
- 1 duża czerwona cebula
- 1 papryka czerwona
- 3 ogórki konserwowe
- 1 puszka kukurydzy konserwowej
- 50 g majonezu
- 50 g pikantnego ketchupu
- 1 łyżka przyprawy gyros
- olej do smażenia
Przygotowanie:
1. Mięso mielone podsmażamy na odrobinie oleju. Kiedy będzie już lekko rumiane, dodajemy przyprawę do gyrosa i smażymy jeszcze przez chwilę. Gotowe mięso odstawiamy do całkowitego wystudzenia.
2. W tym czasie myjemy i kroimy wszystkie warzywa. Kapustę pekińską szatkujemy, cebulę drobno siekamy, a paprykę i ogórki kroimy w drobną kostkę. Odcedzamy też z zalewy kukurydzę.
3. Do przezroczystej miski wkładamy kolejno warstwy cebulki, mięsa mielonego, ogórka, majonezu, kukurydzy, ketchupu i papryki. Na wierzchu układamy kapustę pekińską.