Lubicie sałatkę ziemniaczaną, ale nie macie czasu na jej szykowanie? Tę wersję zrobicie najszybciej jak to tylko możliwe. To najlepszy sposób na szybki obiad w zabiegany dzień. Aby go zrobić, wystarczy tylko 5 składników i banalnie prosty sos. Zobaczcie ten sprytny przepis, a uratuje on was nie raz.
Jak zrobić sałatkę ziemniaczaną w 15 minut?
Bazą są oczywiście kartofle, które same w sobie gotują się około 30 minut, jednak, aby znacznie przyspieszyć ten proces, najlepiej od razu po obraniu pokroić ziemniaki w kostkę, zalać je wrzątkiem i dodać odrobinę masła. Dzięki rozdrobnieniu i zalaniu od razu wrzącą wodą ziemniaki ugotują się 2x szybciej, a dodatek tłuszczu jeszcze bardziej skróci ten czas, a dodatkowo nada im więcej smaku. Bardzo ważne jednak, aby ich nie rozgotować, gdyż muszą zachować jędrność i kształt. Warto więc zaglądać do nich, aby wyczuć idealny moment, gdy są już miękkie, ale jeszcze się nie rozpadają.
Co dodać do sałatki ziemniaczanej?
W czasie kiedy będą się gotowały, możemy natomiast przygotować wszystkie inne składniki, a wtedy całe przygotowania potrwają ledwie kwadrans. Podstawą będzie tu pikantna czerwona cebula i słony ser feta, które dodadzą charakteru delikatnym ziemniakom. Całość warto też wzbogacić świeżą zieleniną, aby ziemniaczana baza była lżejsza i bardziej aromatyczna. W tej roli można użyć koperku, natki pietruszki, szczypioru lub mieszanki wszystkich tych ziół. W roli sosu wystarczy odrobina majonezu, który doprawiamy już tylko solą oraz pieprzem i pyszna sałatka gotowa. Zobaczcie, jak zrobić ten banalnie prosty, ale bardzo sycący przysmak krok po kroku.
Przepis na szybką sałatkę ziemniaczaną
Składniki:
- pół kilograma ziemniaków
- 1 łyżeczka masła
- 1 duża czerwona cebula
- 150 g sera feta
- pół pęczka koperku
sos:
- 2 łyżki majonezu
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
1. Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę i zalewamy wrzątkiem. Dodajemy masło i sól, a następnie gotujemy je do miękkości.
2. W czasie gdy ziemniaki się gotują, obieramy cebulę i kroimy ją w cienkie piórka. Ser feta odsączamy i kroimy w kostkę, a koperek drobno siekamy.
3. Ugotowane ziemniaki studzimy i łączymy z resztą składników. Wszystko mieszamy z majonezem i doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem.