Lubicie sałatkę ziemniaczaną, ale nie macie czasu na jej szykowanie? Tę wersję zrobicie najszybciej jak to tylko możliwe. To najlepszy sposób na szybki obiad w zabiegany dzień. Aby go zrobić, wystarczy tylko 5 składników i banalnie prosty sos. Zobaczcie ten sprytny przepis, a uratuje on was nie raz.

Jak zrobić sałatkę ziemniaczaną w 15 minut?

Bazą są oczywiście kartofle, które same w sobie gotują się około 30 minut, jednak, aby znacznie przyspieszyć ten proces, najlepiej od razu po obraniu pokroić ziemniaki w kostkę, zalać je wrzątkiem i dodać odrobinę masła. Dzięki rozdrobnieniu i zalaniu od razu wrzącą wodą ziemniaki ugotują się 2x szybciej, a dodatek tłuszczu jeszcze bardziej skróci ten czas, a dodatkowo nada im więcej smaku. Bardzo ważne jednak, aby ich nie rozgotować, gdyż muszą zachować jędrność i kształt. Warto więc zaglądać do nich, aby wyczuć idealny moment, gdy są już miękkie, ale jeszcze się nie rozpadają.

Co dodać do sałatki ziemniaczanej?

W czasie kiedy będą się gotowały, możemy natomiast przygotować wszystkie inne składniki, a wtedy całe przygotowania potrwają ledwie kwadrans. Podstawą będzie tu pikantna czerwona cebula i słony ser feta, które dodadzą charakteru delikatnym ziemniakom. Całość warto też wzbogacić świeżą zieleniną, aby ziemniaczana baza była lżejsza i bardziej aromatyczna. W tej roli można użyć koperku, natki pietruszki, szczypioru lub mieszanki wszystkich tych ziół. W roli sosu wystarczy odrobina majonezu, który doprawiamy już tylko solą oraz pieprzem i pyszna sałatka gotowa. Zobaczcie, jak zrobić ten banalnie prosty, ale bardzo sycący przysmak krok po kroku.

Przepis na szybką sałatkę ziemniaczaną

Składniki:

  • pół kilograma ziemniaków
  • 1 łyżeczka masła
  • 1 duża czerwona cebula
  • 150 g sera feta
  • pół pęczka koperku

sos:

  • 2 łyżki majonezu
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

1. Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę i zalewamy wrzątkiem. Dodajemy masło i sól, a następnie gotujemy je do miękkości.

2. W czasie gdy ziemniaki się gotują, obieramy cebulę i kroimy ją w cienkie piórka. Ser feta odsączamy i kroimy w kostkę, a koperek drobno siekamy. 

3. Ugotowane ziemniaki studzimy i łączymy z resztą składników. Wszystko mieszamy z majonezem i doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem.