Sałatka śledziowa często gości na polskich stołach, jest hitem zwłaszcza podczas świąt. Można przygotować ją według różnych przepisów, dzięki czemu nie ma ryzyka, że się znudzi. Jeden z nich jest szczególnie smaczny, ale też zaskakujący. Jeśli dodacie do niej egzotyczny owoc, potrawa nabierze całkiem nowego wymiary.

Sałatka śledziowa z 1 niecodziennym dodatkiem

Dodajcie do sałatki śledziowej ananasa, a na świątecznym stole zrobi prawdziwą furorę. Wyrazisty i specyficzny smak śledzi zostanie przełamany świeżością tego owocu. Dzięki temu dodatkowi zrobi się też nieco słodsza i bardziej soczysta.

Możecie użyć też odrobinę curry – nada on całej sałatce orientalnego smaku. Całość wspaniale podkreśli też jogurt ananasowy. Sałatkę śledziową w takiej postaci pokochają nawet osoby, które nie są największymi miłośnikami ryb.

Przepis na sałatkę śledziową z ananasem

Potrzebne składniki:

  • puszka ananasów
  • 1/2 kg śledzi matiasów
  • 1/2 szklanki majonezu
  • 3 cebule czerwone
  • łyżka stołowa curry
  • mały jogurt ananasowy.

Sposób przygotowania:

  1. Najpierw pokrójcie w paski filety śledziowe.
  2. Następnie pokrójcie w piórka cebulę, a później sparzcie ją gorącą wodą.
  3. Przełóżcie oba składniki do salaterki i dodajcie ananasa pokrojonego w kostkę.
  4. Wymieszajcie ze sobą jogurt i majonez, dodajcie curry.
  5. Wymieszajcie ze sobą wszystkie składniki oraz sos.
  6. Całość wstawcie na parę godzin do lodówki.