Lubicie ciasta z budyniem, ale nie robicie ich w domu z obawy przed tym, że masa nie wyjdzie? Nie musicie omijać takich przepisów, bo nawet najbardziej płynny krem budyniowy da się jeszcze uratować. Zobaczcie, co zrobić jak krem budyniowy jest za rzadki, a nie straszne już wam będą takie kulinarne wpadki. Ania Starmach ma na to prosty patent, który zawsze działa. 

Jak zrobić prosty krem budyniowy? Najważniejsze zasady

Klasyczna domowa masa budyniowa to mieszanka mleka, cukru, budyniu w proszku, mąki i masła. Samo przygotowanie jest banalnie proste, jednak i w takim łatwym przepisie mogą pojawić się problemy. Pamiętajmy więc o kilku złotych zasadach:

  • budyniowy proszek trzeba dokładnie rozpuścić w odrobinie zimnego mleka,
  • po dolaniu budyniowej mieszanki do ciepłego mleka, musimy energicznie mieszać krem budyniowy, aby nie zrobiły się grudki,
  • ugotowany budyń należy całkowicie wystudzić, zanim połączymy go z masłem,
  • zarówno budyń, jak i masło muszą mieć temperaturę pokojową, dlatego tłuszcz dobrze jest wyjąć z lodówki godzinę wcześniej,
  • nie wolno zbyt długo miksować gotowego kremu.

Jak naprawić krem budyniowy?

Mieszacie domowy krem budyniowy, ale już w garnku widzicie, że wyszedł zbyt płynny? Nie musicie panikować i zaczynać pracy od początku. Dzięki sprytnej metodzie Ani Starmach, wszystko można jeszcze naprawić. Aby szybko i skutecznie zagęścić masę, trzeba tylko rozpuścić w ciepłym mleku 1-2 łyżeczki żelatyny, a potem bardzo dokładnie wymieszać ten duet i lekko go ostudzić. Tak przygotowaną ostudzoną mieszankę wlewamy do masy i wszystko łączymy, aby nie powstały grudki. Następnie wstawiamy krem budyniowy do lodówki, a po kilku godzinach będzie idealnie gęsty i jedwabiście gładki.

Źródło: aniastarmach.pl