Jeśli kochacie kotlety schabowe, ale już nieco wam się nudzą, spróbujcie przygotować je w nieco innej wersji. Można oczywiście posypać je tartym serem, podać z plastrem ananasa, czy zapiec pod majonezową pierzynką, jednak jest jeszcze jeden pomysł, który przebija to wszystko. Schaboszczaki w tej wersji zrobią furorę na stole, a zrobicie je szybko, łatwo i tanio.
Jak zrobić schabowe inaczej?
Szukacie ciekawego pomysłu na schab? Jeśli jesteście prawdziwymi koneserami kuchni polskiej, koniecznie przetestujcie ruskie schabowe, czyli kotlety nadziane farszem z ziemniaków, twarogu i cebuli. Wystarczy tylko wszystko zawinąć, a potem zapanierować i usmażyć jak zwykle, a efekt zachwyca. Taki kotlet wygląda jak z dobrej restauracji, a zrobicie go niewielkim kosztem, bo do listy zakupów na zwykłe schaboszczaki musicie dopisać tylko 3 tanie składniki, które znajdziecie w każdym sklepie.
Tym genialnym połączeniem podzieliła się na TikToku użytkowniczka @nathallae, czyli Natalia Maszkowska, którą mogliśmy poznać w jednej z edycji kulinarnego show MasterChef.
@nathallae Ruskie schabowe! 🥟 #prosteprzepisy #szybkieprzepisy #schabowy #pierogi ♬ Bongo Bong - Manu Chao
Przepis na ruskie schabowe
Składniki:
- 3-4 plastry schabu
- 1 cebula
- 250 g twarogu
- 250 g mączystych ziemniaków
- 3 łyżki masła
- pieprz i sól
- 3 jajka
- mąka pszenna i bułka tarta do panierowania
- olej do smażenia
Przygotowanie:
1. Ziemniaki obieramy i gotujemy. W tym czasie obieramy i drobno siekamy cebulę, a następnie podsmażamy ją na maśle aż będzie złocista.
2. Ziemniaki odcedzamy i tłuczemy razem z cebulą. Dodajemy twaróg, doprawiamy solą oraz pieprzem do smaku i wszystko dokładnie mieszamy.
3. Plastry schabu rozbijamy i doprawiamy solą oraz pieprzem z obu stron. Następnie na każdy kotlet nakładamy porządną porcję farszu i owijamy go mięsem.
4. Tak przygotowane kotlety dokładnie panierujemy w mące, jajku i bułce.
5. Ruskie schabowe smażymy na rozgrzanym oleju aż będą rumiane i chrupiące. Usmażone kotlety układamy na ręczniku papierowym, aby ociekły z nadmiary tłuszczu.