Najprostszy przepis na naleśniki składa się z mleka, jajek i mąki. Niektórzy jednak dodają do tego jeszcze wodę gazowaną, aby ciasto naleśnikowe było bardziej pulchne i pełne dziurek. Jednak Tomasz Strzelczyk ma na to jeszcze lepszy sposób. Zobaczcie, co dodać do podstawowej masy, aby po usmażeniu naleśniki zachwycała nie tylko konsystencją, ale też smakiem i aromatem.

Jak zrobić puszyste naleśniki? Prosty przepis Tomka Strzelczyka

Często robicie naleśniki, ale mimo starań, nie wychodzą wam tak pulchne i delikatne, jakbyście tego chcieli? W jednym z filmów na swoim kanale YouTube kucharz pokazał przepis na naleśniki na suchych drożdżach i proszku do pieczenia, które po usmażeniu zachwycają puszystością. Tak przygotowane ciasto naleśnikowe samo w sobie jest już przepyszne i rozpływające się w ustach, jednak ulubiony kucharz internautów podkręcił je jeszcze bardziej, dodając coś ekstra.

Naleśniki drożdżowe - dodatki

Drożdżowe naleśniki Tomasza Strzelczyka zachwycają nie tylko smakiem, ale i pięknym wyglądem za sprawą warzywnej "wkładki", gdyż kucharz dodaje do ciasta startą marchew i cukinię oraz drobno pokrojoną paprykę. Do tego wsypuje też wiórki sera, dzięki czemu ciasto po usmażeniu zamienia się w kolorowe i pełne smaku oraz witamin placuszki.

Jakby tego było mało, naleśniki z warzywami Tomka Strzelczyka mają jeszcze w środku prosty farsz w postaci twarożku ze szczypiorkiem i rzodkiewką. W ten sposób zwykłe placki zamieniają się w pełnowartościowy posiłek, który pachnie wiosną.

Drożdżowe naleśniki z warzywami z przepisu Tomasza Strzelczyka

Składniki:

na ciasto:

  • 2 jajka,
  • 0,5 kg mąki pszennej
  • 350 ml mleka,
  • 300 ml letniej wody,
  • 7 g suchych drożdży,
  • 12 g proszku do pieczenia,
  • po 1 łyżeczce soli i cukru,
  • 1 marchewka,
  • pół papryki,
  • kawałek cukinii,

na farsz:

  • 0,5 kg twarogu
  • 2-3 łyżki śmietany 18%,
  • 6 rzodkiewek,
  • 1 pęczek szczypiorku,
  • świeża rukola.

Przygotowanie:

W dużej misce mieszamy letnie mleko z wodą i wbijamy jajka. Następnie wsypujemy suche drożdże, proszek do pieczenia i łyżeczkę cukru. Wszystko dokładnie łączymy trzepaczką, a następnie stopniowo wsypujemy mąkę, ciągle mieszając. Tak przygotowaną masę przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 45 minut.

W międzyczasie przygotowujemy warzywa. Obraną marchew i cukinię ścieramy na tarce o grubych oczkach, a paprykę kroimy w drobną kostkę. Gdy ciasto wyrośnie i stanie się puszyste, dodajemy do niego rozdrobnione warzywa. Wsypujemy też tarty ser oraz sól i zioła prowansalskie, po czym  delikatnie mieszamy całość. 

Tak przygotowaną masę wylewamy na rozgrzaną patelnię z odrobiną oleju i smażymy naleśniki aż będą rumiane z każdej strony. Gdy placki się smażą, możemy zacząć przygotowywać farsz. W tym celu mieszamy twaróg ze śmietaną na jednolitą masę i dodajemy drobno pokrojoną rzodkiewkę oraz drobno posiekany szczypiorek. Całość przyprawiamy solą i pieprzem.

Tak przygotowany twarożek rozsmarowujemy na gotowych naleśnikach, na nim układamy świeże listki rukoli i zawijamy całość w ulubiony sposób. 

Źródło: Youtube.com/@ODDASZFARTUCHA