Naleśniki to jeden z pierwszych przepisów, jakich uczy się każdy początkujący kucharz. Wbrew pozorom wcale nie zawsze muszą się one jednak składać z jajka, mleka i mąki. Wystarczy sięgnąć po pewien popularny składnik z kuchennej szafki, którego zwykle używacie do ciast i deserów na zimno. Zobaczcie, jak zrobić naleśniki bez mąki, które smakują jeszcze lepiej niż tradycyjne i można je zajadać solo, bez żadnych farszy. 

Czym zastąpić mąkę w naleśnikach?

Klasyczne naleśniki z pszennej mąki nie służą każdemu, dlatego wciąż pojawiają się coraz to nowsze pomysły na zamienniki tego sypkiego składnika. W sieci i książkach kucharskich znajdziemy między innymi naleśniki bezglutenowe na bazie skrobi ziemniaczanej czy budyniu, a także takie zrobione z mąki ryżowej, kokosowej, gryczanej czy jaglanej. Dobrym zamiennikiem mąki mogą być też zmielone płatki owsiane, amarantus czy siemię lniane. Co ciekawe, świetnie naleśniki bez mąki da się zrobić również na bazie serka mascarpone, masła jajek, bez potrzeby dodawania żadnego sypkiego produktu. W ten sposób otrzymamy sycące keto naleśniki, idealne dla tych, którzy ograniczają węglowodany w swoich jadłospisach.

Wśród wszystkich tych możliwości jest jednak jest jeszcze jedna, bardzo ciekawa opcja, o której mało się mówi, a zdecydowanie zasługuje ona na większą popularność. Wystarczy wykorzystać pewien składnik, który zwykle kojarzymy z deserami czy owsiankami, a powstaną elastyczne i mięciutkie naleśniki o wyjątkowo pysznym smaku i aromacie. Zobaczcie, o czym mowa i spróbujcie sami.

naleśniki bez mąki przepis

Źródło: Getty/iStock

Jak zrobić naleśniki bez mąki, aby były jeszcze smaczniejsze?

Mało kto wie, że jako zamiennik mąki do naleśników świetnie sprawdzają się również wiórki kokosowe. Gdy zblendujemy je z mleczkiem kokosowym i jajkami otrzymamy idealnie gęste i kremowe ciasto naleśnikowe, które świetnie się rozprowadza i nie rwie się na patelni. Tak przygotowane naleśniki kokosowe można więc smażyć bez żadnego dodatku tłuszczu, a i tak pięknie odejdą od dna i łatwo dadzą się przewrócić. Gotowe placuszki mają genialny aromat i znacznie głębszy smak niż tradycyjne naleśniki z mąki pszennej, więc można je zajadać nawet bez żadnych dodatków. 

Ten prosty przepis pochodzi z Instagramowego profilu @inmykitchen_pl. Poniżej znajdziecie dokładne proporcje składników i krótkie wideo z procesem przygotowania. 

Kokosowe naleśniki bez mąki - przepis

Składniki:

  • 3 jajka,
  • 150 ml mleka kokosowego,
  • 30 g wiórek kokosowych.

Przygotowanie:

Wszystkie składniki umieszczamy w wysokim pojemniku i blendujemy na gładką masę. Tak przygotowane ciasto naleśnikowe wylewamy porcjami na mocno rozgrzaną patelnię bez żadnego tłuszczu i smażymy, aż zetnie się z jednej strony i łatwo będzie odchodziło od dna patelni. Następnie delikatnie przewracamy naleśniki kokosowe na drugą stronę i smażymy, aż staną się rumiane. 

Źródło: Instagram.com/inmykitchen_pl/