Lubicie naleśniki z serem i często serwujecie je na weekendowe śniadanie lub jako szybki obiad na słodko? Następnym razem spróbujcie zrobić je metodą pół na pół, dorzucając do klasycznego zestawu składników coś ekstra. Tani dodatek z lodówki sprawi, że danie stanie się 100x bardziej kremowe i dosłownie rozpłynie się w ustach. 

Jak zrobić naleśniki, żeby były miękkie i elastyczne?

Wielu z nas przyznaje, że najlepsze naleśniki z serem pamięta z wizyt u swoich babć, a to wszystko to nie tylko za sprawą sentymentu, ale i dobrej techniki przygotowania. Babcie często bowiem wykorzystywały prosty trik, jakim jest mieszanie mleka z wodą gazowaną, by nadać masie wyjątkowej puszystości i delikatności. Gotowe ciasto naleśnikowe smażyły natomiast na rozgrzanym maśle klarowanym, na średniej mocy palnika, a wtedy placuszki wychodziły idealnie rumiane i pełne smaku.

Ciasto naleśnikowe to jednak nie wszystko, bo nasze babcie nie żałowały też słodkiego nadzienia do środka, ale okazuje się, że sam twaróg, śmietana i cukier nie wystarczą. Warto dorzucić tu coś jeszcze, a wtedy gotowa masa twarogowa stanie się obłędnie kremowa i delikatna. Wszyscy dobrze znacie ten dodatek, ale mało kto stosuje go do naleśników, a to genialny pomysł. 

naleśniki z serem przepis

Fot: Marta Mrugacz

Jak zrobić dobry ser do naleśników?

Świetnym, choć mało znanym przepisem są naleśniki z serem kanapkowym i twarogiem w proporcji 1:1. Połączenie sypkiego twarogu pół na pół z gęstym, kremowym smarowidłem sprawia, że farsz serowy nabiera aksamitnej konsystencji i dosłownie sam rozpływa się w ustach. Co więcej, niektórzy używają nawet serka śmietankowego solo i rozsmarowują go wprost na placuszkach. Tak przygotowane naleśniki z serem same w sobie są przepyszne, jednak dodatkowo można je wzbogacić takimi składnikami jak:

Prosty przepis na naleśniki z serem

Składniki:

na ciasto naleśnikowe:

  • 1 jajko,
  • pół szklanki mąki pszennej,
  • pół szklanki mleka,
  • 1/3 szklanki wody gazowanej,
  • 1 łyżka oleju,
  • mała szczypta soli.

na farsz:

  • 250 g twarogu (najlepiej tłustego),
  • 250 g śmietankowego serka kanapkowego,
  • 2 łyżki cukru pudru,
  • 1 łyżeczka cukru wanilinowego.

Przygotowanie:

W misce mieszamy wszystkie składniki na ciasto, aż masa będzie gładka i bez żadnych grudek. Następnie odkładamy ją na 20 minut do lodówki, a dopiero po tym czasie wylewamy porcjami na rozgrzaną patelnię. Naleśniki smażymy, aż będą rumiane z obu stron, a następnie odstawiamy do lekkiego ostygnięcia.

W międzyczasie przygotowujemy ser, czyli rozgniatamy widelcem twaróg i mieszamy go z serkiem kanapkowym oraz cukrem i cukrem wanilinowym. Przestudzone placki faszerujemy twarożkiem i zawijamy w ulubiony sposób.