Przepis na biszkopt to jedna z podstawowych receptur, od których zaczynamy naukę pieczenia. Większość receptur na ten wypiek jest do siebie podobna, bo bazuje jedynie na jajkach, cukrze i mące, ale czy kiedykolwiek zastanawialiście się, czy można zrobić biszkopt bez mąki? Okazuje się, że to możliwe, a zastąpi ją pewien popularny produkt za grosze. Co więcej, tak przygotowane ciasto wychodzi jeszcze bardziej puszyste i delikatne. 

Jak zrobić biszkopt bez mąki?

Klasyczny przepis na biszkopt to nic innego jak jajka, cukier i mąka. Niektórzy używają tylko tej pszennej, a inni dodają również ziemniaczaną, ale nie każdy wie, że świetny biszkopt bez mąki i proszku do pieczenia można zrobić na bazie kaszy manny. Tak przygotowane ciasto zachwyca delikatnością, puszystością i pięknie wyrasta w piekarniku. Dodatkowo wypiek na bazie grysiku jest też nieco bardziej wilgotny niż klasyczny biszkopt na mące. Dlatego świetnie smakuje nawet solo, bez żadnego przekładania kremami, nasączania ponczem, czy wszelkich innych dodatków. 

Co ciekawe, taki biszkopt z kaszą manną zalewa się mlekiem w połowie pieczenia. Wystarczy więc włożyć gotowe ciasto do rozgrzanego piekarnika na 30 minut, a następnie ostrożnie wyjąć blachę, wlać do niej szklankę mleka i ponownie wsadzić całość do piekarnika na kolejne 30 minut. Ten przepis pochodzi z Instagrama @zesmakiemnaty. Poniżej znajdziecie dokładne proporcje składników i krótkie wideo ze sposobem przygotowania krok po kroku. 

Przepis na biszkopt z kaszą manną

Składniki:

  • 6 jaj (w temperaturze pokojowej),
  • 200 g kaszy manny
  • 170 g drobnego cukru,
  • 1 szklanka mleka.

Przygotowanie:

Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę, a pod koniec stopniowo dosypujemy cukier, ciągle miksując aż słodzidło się całkowicie rozpuści. Gdy piana będzie już gotowa, dodajemy do niej żółtka i jeszcze raz krótko wszystko miksujemy na najniższych obrotach. Na koniec wsypujemy kaszę manną i po raz ostatni mieszamy całość łopatką. 

Gotowe ciasto na biszkopt przelewamy do blachy i pieczemy w 170 stopniach przez 30 minut. Po tym czasie wyjmujemy formę z ciastem i zalewamy biszkopt mlekiem, po czym znów wstawiamy go do rozgrzanego piekarnika. Tak przygotowany biszkopt pieczemy jeszcze przez 30 minut. 

Źródło: Instagram.com/zesmakiemnaty/