Wiele razy zabieraliście się za pieczeniu biszkoptu, ale mimo testowania różnych przepisów nie zawsze wychodzi wam tak, jakbyście chcieli? Następnym razem skorzystajcie z tego prostego triku, a ciasto będzie idealnie puszyste i wyrośnięte ponad blachę. Pamiętajcie też o kilku ważnych zasadach, bo bez nich nawet najlepsza receptura się nie uda.

Dlaczego biszkopt opada po upieczeniu?

Zanim przejdziemy do ekstra składnika, dzięki któremu biszkopt wyjdzie idealnie puszysty i wyrośnięty, zacznijmy od podstaw, czyli kilku złotych zasad, których należy dopilnować. To właśnie one są bowiem najczęstszymi przyczynami nieudanego ciasta. Zapamiętajcie więc, że:

  • jajka muszą mieć temperaturę pokojową, dlatego trzeba wyjąć je z lodówki na co najmniej 1-2 godziny przed planowanym pieczeniem,
  • zamiast zwykłego cukru, warto wybrać cukier puder, który dzięki swojej lekkości lepiej wpływa na konsystencję ciasta,
  • mąkę trzeba najpierw przesiać, a dopiero potem dodawać ją stopniowo do ubitych jaj,
  • po dodaniu mąki nie miksujemy już masy, tylko delikatnie mieszamy ją łopatką lub drewnianą łyżką.

Jak upiec biszkopt, który nie opada?

Aby biszkopt pięknie urósł i nie opadł zaraz po upieczeniu warto dolać do ciasta 1 łyżkę octu. Choć ten składnik może wydawać się dziwnym połączeniem ze słodkim deserem, to nie jest on wyczuwalny w smaku gotowego ciasta, a genialnie działa na jego strukturę po upieczeniu. Dzięki odrobinie tego dodatku wypiek wychodzi idealnie puszysty i rośnie ponad blachę. Spróbujcie sami, dokładne proporcje znajdziecie poniżej.

Przepis na puszysty biszkopt

Składniki:

  • 6 jaj,
  • 1/4 szklanki cukru,
  • 1 łyżka octu,
  • 1 szklanka mąki pszennej,
  • pół szklanki skrobi ziemniaczanej,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia.

Przygotowanie:

Zaczynamy od wybicia jajek i oddzielenia białek od żółtek. W jednej misce żółtka miksujemy z octem i proszkiem do pieczenia, a w drugiej ubijamy sztywną pianę z białek i małej szczypty soli. Gdy piana będzie już sztywna, stopniowo dodajemy cukier, ciągle ubijając. Do gotowej piany powoli wlewamy żółtka i porcjami dosypujemy przesiane obie mąki, a następnie delikatnie łączymy wszystkie składniki już nie mikserem, a drewnianą łyżką.

Gotowe ciasto biszkoptowe wlewamy do blachy, wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem. Następnie formę wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni i pieczemy biszkopt przez około 40 minut. Po upieczeniu nie wyjmujemy ciasta od razu z piekarnika, tylko uchylamy drzwiczki urządzenia i dajemy mu nieco ostygnąć.