Miękkie, pulchne i pysznie słodkie- te racuchy wyglądają jak z babcinego przepisu, ale są inne niż wszystkie. Co prawda różnią się tylko jednym składnikiem, ale to właśnie ten dodatek robi wielką różnicę. Wypróbujcie ten przepis, a będziecie pozytywnie zaskoczeni. 

Nietypowy sposób na racuchy

Jak zrobić racuchy bez mleka, mleka, kefiru, maślanki czy jogurtu? W tym przepisie nabiał się nie przyda, gdyż mąkę mieszamy z pewnym popularnym napojem gazowanym. Aby przygotować te pulchne placki, wystarczy dodać do ciasta jedną szklankę coca-coli. Choć ten składnik zupełnie nie kojarzy nam się z plackami, to okazuje się całkiem dobrze do nich pasować. Taka receptura nie wymaga już dodatku cukru, gdyż sam napój ma go sporą ilość. Właśnie z tego względu należy zaznaczyć, że takie racuchy nie należą do najzdrowszych posiłków, ale od czasu do czasu można urozmaicić sobie nimi jadłospis. Przepis na racuchy z colą bywa szczególnie przydatny, gdy mamy ochotę na placki, a w lodówce brakuje nam nabiału.

Jak zrobić racuchy na coca-coli?

Przepis na racuchy z colą nie różni się zbytnio od klasycznej babcinej receptury, a nawet jest jeszcze prostszy. Nie musimy bowiem czekać, aż drożdże wyrosną ani ubijać piany z białek. Wystarczy tylko wymieszać wszystkie składniki w jednej misce. Same proporcje również są bardzo łatwe do zapamiętania, gdyż na każdą szklankę mąki dodajemy 1 szklankę coca-coli, 1 jajko i 1 łyżeczkę proszku do pieczenia. Do tego zestawu przyda się jeszcze tylko olej do smażenia i gotowe. Warto tylko pamiętać, aby nie smażyć ich na zbyt dużej mocy palnika, gdyż zawartość cukru w coli sprawia, że ciasto może się dość szybko przypalać.