Miłośnicy śniadań na słodko często wybierają różnego rodzaju placki z maślanki, twarogu czy bananów. Mało kto wie jednak, że jako baza do przepysznych racuszków genialnie sprawdza się mleko skondensowane z puszki. To właśnie taki słodki i kremowy składnik sprawia, że gotowe danie smakuje obłędnie i ma konsystencję lekką jak chmurka. Zobaczcie, jak zrobić placki na mleku skondensowanym i koniecznie wypróbujcie ten przepis we własnych kuchniach. 

Placki na mleku skondensowanym - hit na śniadanie i nie tylko

Domowe racuchy na kefirze czy maślance smakują bosko, ale czasem wychodzą dość suche i mało pulchne. Wystarczy jednak dorzucić do klasycznego przepisu na ciasto szklankę gęstego mleczka z puszki, a tak usmażone placuszki dosłownie rozpłyną się w ustach i będą puchate oraz idealnie miękkie.

Co więcej, placki na mleko skondensowanym nie potrzebują już dodatku cukru, gdyż sam gęsty nabiał nada im wystarczająco dużo słodyczy. Jeśli jednak chcecie zaserwować ten przysmak na deser, możecie dodatkowo obtoczyć gotowe placuszki w cukrze z dodatkiem cynamonu, a w ten sposób powstanie obłędny przysmak dla łasuchów. Zobaczcie dokładne proporcje i bierzcie się za smażenie. 

Przepis na placki z mlekiem skondensowanym

Składniki:

  • 200 ml mleka skondensowanego niesłodzonego,
  • 1 jajko,
  • 4 czubate łyżki mąki,
  • 1 łyżeczka soku z cytryny,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1 łyżeczka cukru wanilinowego,
  • 1 jabłko. 
  • opcjonalnie: cukier i cynamon.

Przygotowanie:

Mleko skondensowane mieszamy z jajkiem, sokiem z cytryny i cukrem wanilinowym na jednolitą masę. Następnie do mokrych składników dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i wszystko łączymy. Do tak przygotowanego ciasta dorzucamy pokrojone w plasterki jabłko  i smażymy placki na rozgrzanym oleju z obu stron na złocisty kolor.

Jeśli macie ochotę, gotowe, jeszcze ciepłe placki możecie obtoczyć dodatkowo w cukrze z dodatkiem cynamonu.

Źródło: rozowapatera.blogspot.com