Serek homogenizowany to stały bywalec wielu lodówek, ale zwykle jemy go wprost z kubeczka, a to tylko początek możliwości. Nie każdy wie, że ten produkt jest genialną bazą do przygotowania wielu innych przepisów, a jednym z najlepszych i najprostszych jest puszysty piankowy deser czekoladowy. Zobaczcie, jak łatwo się go robi, a pokochacie serek homogenizowany jeszcze bardziej niż do tej pory.
Jak zrobić piankowy deser z serka homogenizowanego?
Aby zamienić zwykły serek homogenizowany w przepyszny i efektowny przysmak potrzebujecie zaledwie kwadrans. Otóż na genialny piankowy deser, wystarczą tylko 2 jajka, trochę kremówki i pół tabliczki czekolady. Do takiej bazy dodajemy jeszcze oczywiście ulubione słodzidło i opcjonalnie więcej kakao, aby całość miała jeszcze głębszy smak i mocniejszy kolor. Jeśli natomiast lubicie aromatyczne desery, możecie wlać też kilka kropli ulubionego aromatu, szczyptę cynamonu lub ziarenka wyskrobane z laski wanilii.
Z tego prostego i niedrogiego zestawu w dosłownie 15 minut powstanie przepyszna czekoladowa pianka, która zachwyca delikatną, puszystą i obłędnie kremową konsystencją. Potem jednak przyda się jeszcze trochę cierpliwości, bo choć chciałoby się wyjeść ten mus prosto z miski, to piankowy deser najlepiej smakuje po schłodzeniu w lodówce przez co najmniej godzinę.
Zobaczcie dokładne proporcje składników oraz sposób przygotowania i koniecznie zapiszcie ten przepis, bo po pierwszym spróbowaniu, prawdopodobnie będziecie do niego regularnie wracać.
Piankowy deser z serka homogenizowanego - przepis
Składniki:
- 300 g serka homogenizowanego,
- 2 jajka,
- 2 łyżki cukru,
- 150 g śmietanki 30%,
- pół tabliczki gorzkiej czekolady,
- 1 czubata łyżka kakao.
Przygotowanie:
Gorzką czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, czyli w misce ustawionej na garnku z wrzątkiem. Jajka wybijamy, oddzielając białka od żółtek. Żółtka ucieramy z cukrem na puszystą masę, a następnie dodajemy serek homogenizowany oraz kakao i dokładnie mieszamy całość.
Na koniec w jednej misce miksujemy białka na sztywną pianę, a w drugiej ubijamy śmietankę. Obie masy dodajemy do czekoladowej bazy i bardzo delikatnie łączymy wszystko na delikatną piankę czekoladową.
Masę przelewamy do szklanek, pucharków lub miseczek i gotowe. Pianka z serka homogenizowanego powinna jednak chłodzić się w lodówce przez co najmniej godzinę przed podaniem.
Do czego wykorzystać serek homogenizowany? Inne pomysły
Jeśli nie macie akurat ochoty na piankowy deser czekoladowy, wykorzystajcie serek homogenizowany do innych smakołyków. Z tego taniego produktu z kubeczka można też zrobić długą listę przeróżnych pyszności, a najciekawsze propozycje to:
- sernik na zimno,
- oponki i pączki z serka homogenizowanego,
- racuchy, naleśniki i placki,
- puszysty krem do ciast i tortów,
- kolorowy tort z galaretek,
- muffinki i babeczki,
- rogaliki bez jajek,
- szybkie ciasteczka,
- szybkie kopytka i kluski leniwe.