Co roku pieczecie domowe pierniczki świąteczne, ale po wyjęciu z piekarnika są twarde jak kamień i trzeba odczekać kilka dni, żeby lekko zmiękły? Przy tym przepisie nie musicie uzbrajać się w cierpliwość, bo ciasteczka są gotowe do pałaszowania od razu. Co dodać, żeby pierniki były miękkie od razu po upieczeniu? Wystarczy prosta mieszanka 2 niedrogich składników i gotowe.

Jak zrobić pierniczki, które można jeść od razu?

Zagniatając składniki na ciasto piernikowe wystarczy dodać odrobinę amoniaku rozpuszczonego w letnim mleku, a dzięki temu ciastka od razu wyjdą pulchne i delikatne. Do tego warto też dolać świeżo wyciśnięty sok z pomarańczy, który doda nie tylko aromatu i smaku, ale i sprawi, że pierniczki będą bardziej wilgotne po wyjęciu z pieca. Ten sprytny przepis pochodzi z Instagramowego profilu @jakjalubiejesc. Zobaczcie krótkie wideo i koniecznie wypróbujcie takie pierniczki świąteczne w tym roku.

Szybki przepis na pierniczki świąteczne

Składniki:

  • 1 kg mąki,
  • 1 opakowanie przyprawy do piernika,
  • 3 łyżki kakao
  • 4 łyżeczki amoniaku,
  • 5 łyżek letniego mleka,
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej,
  • 200 g masła,
  • 4 jajka
  • 200 g cukru,
  • 250 g miodu,
  • sok z 1 pomarańczy.

Przygotowanie:
Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy przyprawę do piernika, sodę, kakao, jajka, miód, sok z pomarańczy i zimne masło. Amoniak rozpuszczamy w letnim mleku, a następnie dodajemy do wszystkich innych składników i wyrabiamy gładkie, elastyczne ciasto.

Gotową masę wałkujemy i wycinamy z niej ciasteczka za pomocą foremek. Tak przygotowane pierniczki układamy na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do rozgrzanego na 185 stopni piekarnika z opcją termoobiegu. Pulchne pierniczki świąteczne będą gotowe po około 8-10 minutach.

Źródło: Instagram.com/jakjalubiejesc