Pewnie wielu z was pamięta z kuchni swoich mam i babć pyszne smalcóweczki, ale ci, którzy jeszcze ich nie znają, muszą koniecznie spróbować. Te tanie domowe słodkości przebijają smakiem i chrupkością wszystkie inne ciasteczka, a do tego robi się je banalnie łatwo. Zobaczcie pełny przepis i upieczcie je w tym roku zamiast pierników. 

Jak zrobić ciastka smalcóweczki?

Jak sama nazwa wskazuje, smalcóweczki czy też smalcówki, to po prostu kruche ciastka, do których zamiast masła dodaje się smalec. Choć ten tłuszcz kojarzy nam się raczej z daniami na słono, nie jest wyczuwalny w słodkim smaku ciasteczek i to właśnie dzięki niemu ciasto wychodzi maksymalnie kruche i znacznie bardziej chrupiące niż na margarynie czy maśle.

Cała reszta składników jest już jednak tradycyjna, gdyż do smalcu dodajemy mąkę, cukier i śmietanę. Do tego jeszcze tylko odrobinka soli na przełamanie smaku i gotowe. Oczywiście można też dodatkowo dorzucić cukier wanilinowy, cynamon czy kilka kropli dowolnego aromatu, a wtedy uzyskamy ciasteczka o ulubionym smaku. Choć skład jest banalnie prosty, to trzeba pilnować odpowiednich proporcji, a tylko wtedy kruche ciasteczka wyjdą idealnie chrupiące i złociste.

Prosty przepis na ciastka ze smalcem

Składniki:

  • 200 g smalcu,
  • 2 łyżki śmietany 18 %,
  • 2 szklanki mąki pszennej,
  • pół szklanki cukru,
  • szczypta soli,

Przygotowanie:

Mąkę przesiewamy i mieszamy z cukrem oraz solą. Następnie dodajemy smalec oraz śmietanę i zagniatamy wszystkie składniki na gładkie ciasto. Tak przygotowaną masę owijamy folią i wkładamy do lodówki na co najmniej 1-2 godziny. 

Schłodzone ciasto wałkujemy i wycinamy z niego ciastka. Następnie układamy je na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Tak przygotowane smalcóweczki pieczemy przez około 10 minut.