Wielkimi krokami zbliża się świąteczny czas, a wraz z nim pieczenie pierniczków w najróżniejszych kształtach. W tym roku warto jednak wypróbować inną recepturę niż zwykle, a efekt będzie obłędny. Zobaczcie, co dodać do pierniczków, żeby smakowały lepiej niż kiedykolwiek , a do tego miały idealną konsystencję. Mało kto wpadłby na taki dodatek 

Jak zrobić pierniczki? Dodajcie 1 nietypowy składnik

Klasyczny przepis na domowe pierniczki świąteczne to mąka, jajka, miód i masło, a do tego sporo korzennych przypraw. Ten podstawową recepturę na ciasto warto jednak urozmaicić dodatkiem majonezu. Choć idea dodania wyrazistego sosu do słodkich wypieków wydaje się początkowo przedziwna, to po krótkim zastanowieniu się nabiera to sensu. Wszystko dlatego, że przecież składnikami majonezu są jajka i olej, czyli to, co zwykle i tak dodajemy do ciasteczek. Co jednak z dodatkiem octu? Wbrew pozorom okazuje się, że ten składnik również dobrze działa na smak pierniczków, gdyż podkreśla ich korzenny smak i aromat oraz wydobywa nutę kakao. Podsumowując, pierniczki z majonezem nie tylko smakują i pachną doskonale, ale dzięki niemu dodatkowo nie wyjdą suche i twarde jak kamień, a do tego nie będą się kruszyły

Ten wyjątkowy przepis na pierniczki pokazała na swoim TikTokowym profilu użytkowniczka @nathallae, czyli Natalia Maszkowska, znana z udziału w 7. edycji kulinarnego show MasterChef. Zobaczcie, jak zrobić go krok po kroku.

@nathallae To mój tajny sekret! 🤫 #pierniczki 300g mąki pszennej 20g przyprawy do piernika 1 łyżeczka cynamonu 1 duża łyżka masła 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 niepełne łyżki Majonezu Kieleckiego 2 łyżeczki kakao 100g cukru drobnego / pudru 130g miodu Szczypta soli #teamkielecki ♬ Parade der Zinnsoldaten / Hammond Organ(822574) - KeySets

Przepis na pierniczki z majonezem

Składniki:

  • 300 g mąki pszennej,
  • 1 duża łyżka masła,
  • 2 łyżeczki kakao,
  • 100 g cukru,
  • 130 g miodu,
  • 20 g przyprawy do piernika,
  • 1 łyżeczka cynamonu,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 2 łyżki majonezu,
  • 1 szczypta soli.

Przygotowanie:

W rondelku rozpuszczamy masło z miodem, cukrem, przyprawą do piernika i odrobiną soli. W misce mieszamy mąkę, kakao, proszek do pieczenia, majonez, jajko i lekko ostudzoną masę z rondelka. Wszystko łączymy i zagniatamy jednolite ciasto, po czym chłodzimy je przez 20 minut w lodówce.

Gotowe ciasto wałkujemy i wykrajamy z niego pierniczki o dowolnych kształtach. Tak przygotowane ciasteczka układamy na blaszce, wyłożonej pergaminem i pieczemy przez około 7 minut.