Pasty rybne to chyba najpopularniejsze smarowidła do chleba. Robi się je z wędzonej makreli, ale też z tuńczyka. Tuńczyk jest o tyle wygodniejszy, że nie trzeba go obierać z ości i skróry. Wystarczy otworzyć puszkę i ryba do dalszej obróbki gotowa. W naszym przepisie do tuńczyka dodajemy klasycznie ogórek i jajka. Ale zamiast cebuli pojawia sie por. A zamiast klasycznego majenezu lekki sos. Dzięki temu pasta jest dużo lżejsza i łatwiejsza do strawienia.

Warto pamiętać, by nie kupować najtańszego produktu. Kupując tuńczyka w puszcze warto sprawdzić skład, oraz pochodzenie ryby. Dzięki temu mamy pewność, że taka pasta będzie smaczna i wartościowa.

Pasta z tuńczyka i pora

  • 1 puszka tuńczyka
  • 1 ogórek kiszony
  • 3 jajka
  • 1 mały por
  • 1 opakowanie jogurtu naturalnego
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1/2 papryczki chili
  • sól, pieprz
  • garść posiekanego szczypiorku

Do miski przekładamy tuńczyka z puszki i rozdrabniamy. Ogórek kroimy na małą kosteczkę i dorzucamy do ryby. Jajka gotujemy na twardo, studzimy, kroimy w kosteczkę i też dodajemy do miski. Por dokładnie myjemy i kroimy na cienkie paseczki, a papryczkę chili w maleńką kosteczkę. Dorzucamy do pasty. Jogurt mieszamy z cytryną, doprawiamy solą i pieprzem i zalewamy całość. Dosypujemy szczypiorek i wszystko dokładnie mieszamy, tak, by składniki połączyły się w jednolitą pastę.